Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Tedxsalon Athens Προσβασιμότητα

Λίγο πριν τις διακοπές των χριστουγέννων διενεργήθηκε ένα ξεχωριστό tedxathens με θεματικό κέντρο την προσβασιμότητα. 
Η "Ειδική Ματιά" δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τόσο προσεγμένη εκδήλωση, πλήρως προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες!
 Εκείνο το απόγευμα της Κυριακής 18/12 μείναμε ενεοί όταν καταφτάσαμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αισθανόσουν λες και ένα κύμα πολιτισμού σε έχει παρασύρει και σε έχει μεταφέρει μακριά από την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης...
Το υπέροχο κανάλι που είχε δημιουργηθεί από τον εξαίσιο αρχιτέκτονα Renzo Piano και κατά μήκος τα στολισμένα γιορτινά δέντρα έδιναν την εντύπωση ενός ονειρικού περιβάλλοντος!
Ειδική Ματιά
Προχωρώντας προς την "Αγορά" δηλαδή το μέρος που συναντιούνται τα δύο υπερσύγχρονα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής παρατηρήσαμε με θαυμασμό αυτό το πολυλειτουργικό κέντρο παιδείας, τέχνης και πολιτισμού. Στη συνέχεια, το μέρος που σε λίγο καιρό θα φιλοξενείται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας μας υποδέχτηκε πλημμυρισμένο με κόσμο και χρώματα. 


Ειδική Ματιά
Η εκδήλωση σε λίγα λεπτά θα άρχιζε. Το πράσινο βραχιολάκι, σημείο δωρεάν πρόσβασης της εκδήλωσης, ήδη κοσμούσε το χέρι μας. 
Η διοργάνωση επιβεβαίωσε αμέσως το τίτλο της, ήταν πλήρως προσβάσιμη...Το πρόγραμμα είχε τυπωθεί σε Braille αλλά και σε μεγάλη γραμματοσειρά για τα άτομα με μερική όραση. Ακόμα υπήρχαν διερμηνείς νοηματικής, ενώ και για όσους δεν γνώριζαν νοηματική βρισκόταν διερμηνέας χειλανάγνωσης. Επιπλέον, υπήρχαν ακουστικά για τους τυφλούς επισκέπτες, οι οποίοι μπορούσαν να ακούσουν οτιδήποτε τελούνταν οπτικά. 
tedxsalon

tedxsalon
Ο ενθουσιασμός αλλά και ο σεβασμός ήταν απεριόριστος. Η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ. Κωτσάκη με του που εμφανίστηκε στη σκηνή μας καθήλωσε...Τι και αν δεν ακούγαμε τη φωνή της, το πρόσωπο της, τα χέρια της ήταν τόσο ηχηρά, που το μήνυμα πέρασε στους θεατές αβίαστα.  
Η ελευθερία του διαφορετικού δεν φυλακίζεται από αντιξοότητες...

Έπειτα, πέντε ξεχωριστοί ομιλητές απάντησαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο σε σπουδαία ερωτήματα όπως "Πώς αντιλαμβανόμαστε την προσβασιμότητα; Με πόσους τρόπους μπορούν οι άνθρωποι με αναπηρία να ξεπεράσουν τα εμπόδια της καθημερινότητάς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους; Μπορεί η διαφορετικότητα να αποτελέσει ανάχωμα στην προσωπική εξέλιξη του ατόμου; Πόσο δρόμο πρέπει να διανύσει η κοινωνία για να αγκαλιάσει και παράλληλα να παράσχει στα άτομα με αναπηρία την ελευθερία για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των επιθυμιών τους;" 

Οι διαφορετικές προσωπικές ιστορίες , τα λόγια που ειπώθηκαν μας ενέπνευσαν και ταυτόχρονα μας πλούτισαν ψυχικά.  

Στο τέλος η συγκίνηση ήταν αναπόφευκτη όταν το Very Special Arts Hellas  μας παρουσίασε τη Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ σε 12 λεπτά!
tedxsalon
Ένα ζεστό χειροκρότημα γέφυρα επικοινωνίας και πρόσβασης σήμανε το τέλος αυτής της ανεπανάληπτης εκδήλωσης. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για αυτή την υπέροχη εμπειρία ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...