Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015

Έρευνα για τον εκφοβισμό και τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ!

Η έρευνα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επέδειξε ότι τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συχνότερα από ότι οι συνομίληκοι τους γίνονται θύματα και θύτες εκφοβισμού. 
 
 
 
Η παρούσα μελέτη έγινε σε δείγμα 1.407 φοιτητών του ΠΑΜΑΚ, του ΑΠΘ και του ΑΤΕΙ. Τα αποτελέσματα της φανέρωσαν ότι τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι τρεις φορές περισσότερο θύτες και 2-10 φορές περισσότερο θύματα, από τον μέσο όρο. Επιπλέον, οι φοιτητές των θετικών επιστημών εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά bullying (θύτες 28%) από τους φοιτητές των θεωρητικών σχολών.
Το 46% των φοιτητών δείγματος, συμμετείχαν κατά τα μαθητικά τους χρόνια σε εκφοβισμό ως θύτες, θύματα ή παρατηρητές. Από αυτό το ποσοστό το 41% ήταν θύματα, το 23% θύτες και το 68% παρατηρητές.

Ο καθηγητής καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γεώργιος Παυλίδης εξηγεί ότι «Αυτό συμβαίνει επειδή στις θετικές επιστήμες φοιτούν περισσότεροι άντρες (58%) και επειδή από επιλογή ή κλίση είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά θέματα και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά φοιτητών με ΔΕΠΥ και με μαθησιακές δυσκολίες...Οι παρορμητικοί είναι πολύ συχνότερα θύτες (34%) αλλά και θύματα (27%) του bullying. Οι φοιτητές των θετικών επιστημών, και οι άντρες ήταν περισσότερο θύτες. Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ήταν σημαντικά περισσότερο θύματα λόγω της ταπεινωτικής σχολικής τους αποτυχίας, που οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και απομόνωση». 
 
Επίσης, ο κ.Παυλίδης προσθέτει ότι «Δεν είναι όλα τα άτομα με ΔΕΠΥ παραβατικά, αλλά είναι πολύ περισσότερα από το μέσο όρο. Π.χ. τα άτομα με ΔΕΠΥ εμπλέκονται 2-3 φορές περισσότερο σε τροχαία και παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών με ΔΕΠΥ έχει μαθησιακές δυσκολίες και ΔΕΠΥ. Τα παιδιά αυτά αποτυγχάνουν στα μαθήματα και νιώθουν πιο ταπεινωμένα στην καθημερινότητα. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι κυρίως θύματα και όχι θύτες». 
 
Συνολικά, θα λέγαμε ότι η έγκυρη διάγνωση, η στοχευμένη παρέμβαση και η υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειάς του αποτελούν τους κύριους παράγοντες αποφυγής των ανωτέρων αποτελεσμάτων! 
 
(πηγή:  http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1500043616)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...