Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

"Maria y o": Προσεγγίζοντας τον Aυτισμό μέσω Comics


Περί τις τελευταίες μέρες του Απριλίου επισκεφτήκαμε το διεθνές φεστιβάλ comics “Comicdom Con Athens 2015”. Στον ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο χώρο της Αμερικανικής Ένωσης συναντήσαμε τυχαία μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα τα comics και τον αυτισμό!!! 
Ανεβαίνοντας με αγωνία τις σκάλες και πρωτοαντικρίζοντας τον πάνελ με άγνωστα προς εμένα αλλά και γνωστά πρόσωπα της Ειδικής Αγωγής, όπως τον κ. Κουτουμάνο (της εξαιρετικής noesi.gr), εστίασα άθελα μου στον κύριο με τα γκρι μαλλιά, τις μακριές φαβορίτες, τα χαρακτηριστικά γυαλιά και το πλατύ χαμόγελο. Ακαριαία αισθάνθηκα τόσο οικεία και συνάμα με κατέκλυσε η εντύπωση ότι η επόμενη ώρα σε αυτή την αίθουσα θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα…
 
Λίγο πριν την έναρξη του "Προσεγγίζοντας τον αυτισμό μέσω comics"

Ομολογώ ότι δεν γνώριζα τον κ. με τα γυαλιά, δηλαδή τον κ. Miguel Gallardo. Επρόκειτο για έναν καταξιωμένο Ισπανό δημιουργό comics, ο οποίος συνδύασε το ταλέντο με την ανάγκη του για επικοινωνία με το αυτιστικό παιδί του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα εκπληκτικό graphic novel που αφηγείται τις ιστορίες και τις περιπέτειές του, με τη 13χρονη κόρη του. Το βιβλίο του «MARIA Y YO» βραβεύθηκε με το Premi Nacional de la Generalitat, το 2008, στην κατηγορία των comics, ενώ το 2009, προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ MARIA AND I, το οποίο ήταν βασισμένο στο βιβλίο. 


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Προσεγγίζοντας Τον Αυτισμό Μέσα Από Τα Comics», ο κ. Gallardo λαμβάνοντας αφορμή από την προσωπική του εμπειρία με την κόρη του Μαρία, μας μίλησε για το πώς τα comics μπορούν να γίνουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης της καθημερινότητας, επικοινωνίας αλλά και ευαισθητοποίησης για θέματα αυτισμού. 

Επίσης, μας πρόβαλλε το μικρό μήκους animation «MARIA’S JOURNEY», το οποίο αποτελεί μια μικρή εκδρομή στον εσωτερικό κόσμο μιας έφηβης με αυτισμό. Σύμφωνα με τον Gallardo είναι "ένα ταξιδι γεμάτο χρώματα, αγάπη, δημιουργικότητα και αυθεντικότητα, ξεκινώντας με την κατανόηση των γονιών της, όπου βλέπουν την κόρη τους να συμπεριφέρεται διαφορετικά πριν ακόμα λάβουν τη διάγνωση του αυτισμού...". 

Στη συνέχεια μας παρουσίασε την "Ακαδημία των Ειδικών", η οποία πρόκειται για μια μικρού μήκους animation ταινία που "δείχνει με έναν απλό και ευχάριστο τρόπο τα ιδιαίτερα ταλέντα πολλών παιδιών με αυτισμό και τα οποία δεν είναι πάντοτε κατανοητά σε όσους δεν τα γνωρίζουν. Αυτή η ταινία επιχειρεί να δώσει στο ευρύ κοινό μια καλύτερη ενημέρωση για τον αυτισμό στην κοινωνία". 
Η κουβέντα γύρω από το πόσο σημαντικό μέσο μπορούν να καταστούν οι εικονογραφημένες ιστορίες συνεχίστηκε με τους Έλληνες ειδικούς της εκδήλωσης...απλά οι εικόνες του Ισπανού καλλιτέχνη αντηχούσαν συνεχώς στα αυτιά και στη ψυχή μου...

Ευχαριστούμε κ.Gallardo 
για το αναπάντεχο όμορφο απόγευμα στην οδό Μασσαλίας...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...