Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Εκμάθηση Κοινωνικών Δεξιοτήτων (μέρος 2ο/ ΥΛΙΚΟ)

 Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης σχετικά με το θεωρητικό πλαίσιο των Κοινωνικών Ιστοριών σας παραθέτουμε επιλεκτικές πηγές άντλησης έτοιμων ιστοριών, που έχουμε χρησιμοποιήσει στους δικούς μας μαθητές με επιτυχία! 
Οι Κοινωνικές Ιστορίες δύναται να χρησιμοποιηθούν με εξατομίκευση των αναγκών του κάθε παιδιού που εντάσσεται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και όπως τονίζει και η πρωτοεργάτης αυτών κ.Grey (1998) "η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει υπάρξει επιτυχής και σε παιδιά με άλλες κοινωνικές, επικοινωνιακές καθυστερήσεις και διαφοροποιήσεις, καθώς και σε άτομα με φυσιολογική ανάπτυξη".

ΥΛΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ:

 • Εξαιρετικό υλικό θα βρείτε στο eva-edu.gr, όπου η μητέρα της Εύας σε συνεργασία με την κ.Κουπίδου Ψυχολόγου/Ειδικής Παιδαγωγού δημιούργησαν ένα αξιοθαύμαστο βιβλίο "με αφορμή την αντιμετώπιση ποικίλων κοινωνικών, γνωστικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών καταστάσεων που προέκυπταν κατά καιρούς στην καθημερινότητα της Εύας κυρίως στο σχολικό αλλά και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον της." 
 • Στην ιστοσελίδα του Ε.Θ.Μ.Α του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών παρατίθενται δύο κοινωνικές ιστορίες της κ. Μαυροπούλου : "Πώς συμπεριφέρομαι στην κυρία μου", "Πώς μπορώ να μιλάω στη τάξη". Τις παράπανω ιστορίες μπορείτε να τις καταβάσατε σε μορφή ppt και να τις μορφοποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.  
 • Χρησιμότατο εκπαιδευτικό εργαλείο, όχι μόνο για δημιουργία κοινωνικών ιστοριών, αλλά και γενικότερων διδακτικών ιστοριών αποτελεί το Storybird. Μπορείτε να κάνετε δωρεάν εγγραφή και να δημιουργήσετε τις δικές σας ιστορίες!
 • Ολοκληρωμένος οδηγός στα Αγγλικά με ποίκιλες Κοινωνικές Ιστορίες, όπως εκπαίδευση τουαλέτας, πλένω τα δόντια, καθημερινές δεξιότητες κ.α τα οποία μπορείτε να καταβάσετε και να επεξεργαστείτε. Έχω τροποποίησει και μεταφράσει πολλές κοινωνικές ιστορίες από αυτή την εκπληκτική ιστοσελίδα: One place for special needs.
 • Άλλες δυο ιστοσελίδες στα Αγγλικά που παρέχουν δωρεάν κοινωνικές ιστορίες και μάλιστα η πρώτη με πιο ευκολη επεξεργασία (τις κατεβαζεις σε εγγραφο word) είναι το Head start center for inclusion και Personal Hygiene Social Stories.
 • Επιπλέον οπτικοακουστικές ιστορίες μέσω ΥouΤube παρέχονται σε λίστα από την ιστοσελίδα Asperger's Social Stories.
Κοινωνικές Ιστορίες που δημιούργησα κατά τη διάρκεια της εργασίας μου ως Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής στο πλαίσιο της Παράλληλης Στήριξης. 
 • Κοινωνική Ιστορία για τη διαχείριση του Θορύβου μέσα στη σχολική τάξη μετά το διάλειμμα "Φύγε Θόρυβε Έρχεται η Κυρία μου"
 
 • Κοινωνική Ιστορία για την προετοιμασία του παιδιού για σχολική εκδρομή "Πηγαίνοντας εκδρομή με το σχολείο" • Κοινωνική Ιστορία για τη "Διαχείριση Θυμού" 


   
  Καλή Δημιούργια Κοινωνικών Ιστορίων! 
  Μη ξεχάσετε την εξατομίκευση και προσαρμογή των ιστοριών στις ανάγκες και στόχους του δικού σας παιδιού ή μαθητή με Αυτισμό!

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...