Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ "ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ"


Φέτος έχοντας τη τύχη να εργαστώ στο ΕΕΕΕΚ Καβάλας ανακάλυψα νέους ορίζοντες και ασχολήθηκα με προγράμματα και θέματα που τόσα χρόνια στην Ειδική Αγωγή και γενικά στην Εκπαίδευση δεν είχα εστιάσει την προσοχή μου.

Έτσι λοιπόν αρχές Νοέμβρη ανέλαβα να διεξάγω ένα πολιτιστικό πρόγραμμα σχολικής δραστηριότητας, το οποίο αναφέρεται στα "Δικαιώματα του Παιδιού" και σαφώς στη Διαφορετικότητα

Η διάθεση τεράστια, η συνεργασία από τους συναδέλφους πολύτιμη και οι στόχοι μεγαλεπήβολοι, παρά όμως τις αντιξοότητες που ο οποιοσδήποτε μπορεί να συναντήσει σε ένα ειδικό σχολείο το πολιτιστικό μας πρόγραμμα έβαλε το σημαντικό του λιθαράκι...

Παρακάτω σας παραθέτω την απολογιστική έκθεση του προγράμματος, η οποία περιέχει τους στόχους, τις δραστηριότητες, τη δημιουργία των παιδιών, τις απόψεις τους και τις επισκέψεις μας! 
ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ»

 • Ακόμα, θα πρέπει να αναφέρω ότι πολλές από τις ιδέες τις εντόπισα στο σπουδαίο εγχειρίδιο compasito! Αυτό το σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο χρησιμοποιεί ως εργαλείο του τη βιωματική άσκηση για να μεταφέρει την απαραίτητη κουλτούρα και τις γνώσεις στους μαθητές των δημοτικών σχολείων σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων από μειονεκτούντες ομάδες του πληθυσμού. 
 • Επίσης, ο οδηγός «Ανακαλύπτοντας τον ελέφαντα» από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ήταν έντονα επικουρικός για την υλοποίηση του Προγράμματος. Ο συγκεκριμένος οδηγός «είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει τους δασκάλους ώστε να «ανακαλύψουν» τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δηλαδή τις διάφορες μορφές «φανερού» ή «κρυφού» ρατσισμού που είναι πάντοτε παρούσες. Η φράση “elephant in the room” είναι ένα αγγλικό μεταφορικό ιδίωμα για μια φανερή αλήθεια η οποία είτε αγνοείται είτε δεν αντιμετωπίζεται. Η ιδιωματική έκφραση μπορεί να αναφέρεται και σε ένα φανερό πρόβλημα ή κίνδυνο που κανένας δεν θέλει να συζητήσει. Είναι βασισμένη στην ιδέα ότι θα ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητος ένας ελέφαντας σε ένα δωμάτιο. Έτσι, οι άνθρωποι που προσποιούνται ότι ο ελέφαντας δεν είναι εκεί, έχουν επιλέξει να αποφύγουν να ασχοληθούν με ένα ολοφάνερο και σημαντικό θέμα» (http://pappanna.wordpress.com/2014/03/08/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%B5/)
 •   Το εξαιρετικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά "ΟΛΟΙ ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ"
 •  Επίσης υπέροχα βιβλία που έχω δουλέψει για τη διαφορετικότητα είναι η "Μέλπω η Μοναδική" της Μαρίας Ρουσάκη
 •  & ο "Αυτός" του Πέτρου Πουλάκη.
 •  Για περαιτέρω παιδικά βιβλία που αναφέρονται στα δικαιώματα του παιδιού και στη διαφορετικότητα μπορεί να βρείτε στον εξής σύνδεσμο που περιέχει ένα πλήρη κατάλογο με πολυποίκιλα βιβλία: http://www.i-red.eu/resources/projects-files/sxedio_drasis-paidika_vivlia-diaforetikotita-antiratsismos.pdf
 • Το "Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού" περιέχει εξαιρετικές πληροφορίες και δράσεις!
 • Δύο φανταστικά φυλλάδια από το Συνήγορο του Πολίτη, το οποίο αναφέρει τα δικαιώματα του παιδιού με απλά λόγια και εξαιρετική εικονογράφηση. http://www.0-18.gr/downloads/entipo_simbasi_ex.pdf & http://www.0-18.gr/downloads/filadio_stp_dimotikou.pdf.
 • Από το ιστολόγιο της Σχολικής Συμβούλου κ.Χατζηνικολάου ένας πλήρης οδηγός με διαθεματικό υλικό για τη διαφορετικότητα: http://sofiaxatzinikolaou.eu/?page_id=1502.
 • Από το σπουδαίο ιστολόγιο της κ.Ζήση "dreamskindergarten" δανειστήκαμε τους πίνακες αναφοράς των δικαιωμάτων του παιδιού για τη δραστηριότητα μας "κάθε δικαίωμα έχει και μια ευθύνη"! 
 • Βέβαια, υπέροχους πίνακες αναφοράς για τα δικαιώματα & φύλλα εργασιών βρήκαμε και στο ιστολόγιο "Los Ninos"
 • Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Ανάληψης Λαγκαδά και το 8ο Νηπιαγωγείο Πειραιά χρησιμοποιήσανε τη στρατηγική του Edward de Bono '6 Thinking Hats' (τα 6 καπέλα της σκέψης) για να μελετήσουν τα Δικαιώματα του Παιδιού...πραγματικά υπέροχο και μακάρι να είχα χρόνο να το δοκιμάσω και εγώ!!  
 • Όσοι πιστεύετε στο έργο της Unicef πραγματικά αξίζει να επισκεφθείτε το ιστότοπο της διότι υπάρχουν εξαιρετικά βίντεο για τα παιδιά...
 • Συγκινητικό παραμύθι που άρεσε πολύ στους μαθητές μου ήταν ο «Μαυρούλης» από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης (ΚΕΣΑΝ),εμείς δείξαμε το οπτικοποιημένο βίντεο για ευκολότερη κατανόηση αλλά δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το ίδιο το παραμύθι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...