Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Σύνδρομο Asperger: πως ευαισθητοποιείς τους γονείς, τα παιδιά, το κοινωνικό σύνολο;; (ΜΕΡΟΣ Γ)

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού, του γονιού αλλά και εν γένει όλης της κοινωνίας είναι να εξηγήσει και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει για τα άτομα που είναι διαφορετικά, καθώς η  ζωή θα ήταν φτωχή και στείρα αν δεν αποτελούσαν μέρος τους. 
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιληφθείς έστω και στο ελάχιστο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του συνδρόμου είναι να παρακολουθήσεις σχετιζόμενα βίντεο.
Παραδειγματικά, αν ένας εκπαιδευτικός ήθελε να ενσωματώσει ομαλά στην τάξη ένα παιδί με σύνδρομο Άσπεργκερ, θα ήταν πλέον κατάλληλο να αφιερώσει λίγο χρόνο από το μαθησιακό του πρόγραμμα και να δείξει ένα βιντεάκι που εξηγεί απλά αλλά και κατανοητά το σύνδρομο Άσπεργκερ... 
Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 4 βίντεο, που κατά την άποψη μας, είναι άκρως βοηθητικά στο να προετοιμάσεις τους γονείς με παιδιά, που εντάσσονται στο σύνδρομο Άσπεργκερ. Ακόμα να προετοιμάσεις τους συνομιλήκους του παιδιού με Άσπεργκερ αλλά και ταυτόχρονα να ενισχύσεις την άποψη των ατόμων ότι ο καθέ άνθρωπος είναι διαφορετικός και εξίσου σημαντικός!!!

  1. Επεισόδιο του παιδικού Arthur αφιερωμένο στο σύνδρομο Άσπεργκερ: "Ο Γιώργος μας παρουσιάζει τον Κάρλ". Το  άκρως αξιόλογο επεισόδιο αναφέρεται σε θέματα όπως ο αφηρημένος λόγος, η υπερευαισθησία σε ορισμένα πράγματα και η εσωτερική ανάγκη για τάξη και οργάνωση. Επιτυχημένο σημείο του ανωτέρω επεισοδίου είναι η εύστοχη παρομοίωση του Κάρλ ( παιδιού με Άσπεργκερ) με ένα άνθρωπο που εχει προσγειωθεί σε ξένο πλανήτη και δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του.

         

2. "Συνέντευξη του Joshua ( παιδί με Άσπεργκερ) στη μητέρα του Sarah". Το προαναφερόμενο animation μιας πραγματικής ιστορίας, περιγράφει τη μοναδική σχέση ανάμεσα σε μια μητέρα και τον γιο της... Ειδικά η ερώτηση του μικρού Joshua για αν είναι ο γιος που ήθελε να έχει η Sarah και αν τέλικα έφτασε τις προσδοκίες της είναι άκρως αφοπλιστικη... εξίσου συγκινητική όμως και με την απάντηση της μοναδικής αυτής μαμας "Με έκανες να εξελιχθώ τόσο πολύ ως γονιός...χρειαστηκε να μάθω να σκέφτομαι από την αρχή με εσένα και έτσι έγινα πιο δημιουργική ως γονιος και ως άτομο". 

 3. Μια εισαγωγή στο σύνδρομο Άσπεργκερ μέσω κινουμένων σχεδίων, δημιουργήθηκε από μαθητές σε συνεργασία με επαγγελματίες στο χώρο των κινούμενων σχεδίων. Τα θετικά του συγκεκριμένου βίντεο είναι ότι σε λιγότερο από μια ώρα μπορείς να κερδίσεις μια πραγματική εικόνα για τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου, χωρίς να κουραστείς ή να μην κατανοείς τη θεωρία.   

 4. Ο Jacob Barnett στο TED X TEENS!! Αυτός ο συναρπαστικός έφηβος 14 ετών που πριν δυο χρόνια προσπαθούσε να καταρρίψει τη θεωρία της σχετικότητας, όντας από τα 10 του χρόνια ένας κανονικός φοιτητής στο τμήμα Μαθηματικών ενός Πανεπιστημίου της Αμερικής, φιλοξενείται στο Ted X για να μας παράσχει μια απολαυστική ομιλία για το πως μπορεί να κατορθωθεί η επιτυχία καθώς μας προτρέπει να ξεχάσουμε ότι ήδη ξέρουμε!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...