Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Όταν τα σκυλάκια βοηθούν τα παιδιά με αναπηρία!!Κωνσταντίνος Τάχιας
Μαθήτης Β΄ Ενιαίου ΛυκείουΌταν η καθηγήτρια μου με ενημέρωσε ότι στις 3 Δεκεμβρίου ήταν η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία αισθάνθηκα ένα έντονο κύμα ενθουσιασμού!  Απευθείας, άρχισα να της εξιστορώ το πόσο αγαπώ τα ζώα και ιδιαίτερα τα σκυλάκια (όχι ότι δεν το είχε διαπιστώσει νωρίτερα! Η Ίνα μου πάντα την καλωσορίζει όταν έρχεται στο σπίτι…) και ότι πρόσφατα είχα εντοπίσει έρευνες που παρουσιάζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των σκυλιών στα παιδιά με αναπηρίες. Έτσι λοιπόν μου ανάθεσε να γράψω ένα άρθρο σχετικά με το πώς τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά και μάλιστα πως πολλές φορές να γίνουν και οι ίδιοι οι θεραπευτές τους.

Αναζητώντας λοιπόν τον τρόπο που τα σκυλάκια προσφέρουν τη πολύτιμη βοήθεια τους σε παιδιά με αναπηρίες, ανακάλυψα ότι τα αγαπημένα τετράποδα των ανθρώπων μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση και με περιορισμένη όραση. Συγκεκριμένα, τα σκυλιά βοηθούν τα παιδιά να ενταχθούν στην κοινωνία μιας και δυσκολεύονται να αποκτήσουν φίλους. Ειδικότερα, μπορούν να προσφέρουν τις σημαντικές τους υπηρεσίες σε παιδιά με περιορισμένη όραση, όπως να καταστούν οδηγοί τους ώστε  να διασχίσουν το δρόμο και παράλληλα τους βοηθούν να προσανατολιστούν. Παραδειγματικά θα αναφέρω την περίπτωση του μικρού Φώτη, ο οποίος ζούσε μέσα στη σιωπή για 3 χρόνια μέχρι που βρήκε τον Σπίθα! Με τη βοήθεια του Σπίθα έμαθε να ψελλίζει τις πρώτες του λέξεις, εντασσόμενος σε ένα πρόγραμμα εναλλακτικής θεραπείας dog therapyΤο συγκεκριμένο πρόγραμμα τελείται 2 φορές την εβδομάδα και αποτελείται από μια ομάδα 20 ατόμων. Τα σκυλιά είναι ειδικά εκπαιδευμένα, ώστε να παρέχουν συναισθηματική στήριξη, ενθάρρυνση και σωματική- ψυχική διέγερση ατόμων με αναπηρία.                             (πηγη: http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=1&artID=1592358)
Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν ορισμένες ράτσες σκυλιών που βοηθούν τα άτομα με αναπηρία, όπως τα Labrador Retriever & τα Golden Retriever. Αυτά  τα σκυλιά ανήκουν σε ράτσες που τα επιλέγουν για την ηρεμία τους και την ανεκτικότητα τους. Ακόμα μπορούν να μάθουν εύκολα εντολές. Η εκπαίδευση τους αρχίζει από κουτάβια και διεξάγεται σε διάφορα στάδια.

Ως σκυλιά καθοδήγησης θεωρούνται τα εξής:
Golden Retriever
 Flat Coat Retriever

Labrador Retriever
Λευκός Ποιμενικός ή Ελβετός
 (
Swiss White Shepard)

Λυκόσκυλά ή Γερμανικός Ποιμενικός
(
German Shepard)

Για άτομα με προβλήματα ακοής:

Γενειοφόρο Κόλει (Bearded Collie)

Welsh Corgis:
 
είναι γρήγορα, αγαπησιάρικα, έξυπνα, γαβγίζουν στο παραμικρό κίνδυνο.

Για παιδιά με ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους:

Xoloitzcuintli:
· έχουν πάρει το όνομα τους από το των θεό των Ατζέκων Xoloti και θεωρούνται σκυλιά που γιατρεύουν τον πόνο, διότι δεν έχουν τρίχωμα και εκπέμπουν θερμότητα όταν έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. 
Επίσης, είναι έξυπνα, ευαίσθητα και καλοί φύλακες.

Συνολικά, αυτό που θα ήθελα να παραμείνει στη σκέψη σας μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου είναι ότι τα σκυλιά έχουν μεγάλες δυνατότητες και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικοί αρωγοί και φίλοι όλων των παιδιών και ιδιαίτερα των παιδιών με αναπηρίες  Επομένως μη διστάσετε να πάρετε ένα σκυλάκι για τα παιδιά σας,  θα αποτελέσει το πιο σημαντικό δώρο!!!  Εξάλλου, όπως διάβασα και σε ένα βιβλίο: «Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...