Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

SAPT HELLAS

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ ΤΗ Μ.Κ.Ο. SAPT HELLAS ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Μια πρωτοποριακή πιλοτική έρευνα ξεκίνησε στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Aνατολικής Αθήνας (Θ.Χ.Π.ΑΝ.Α) σε συνεργασία με τη αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση SAPT Hellas  με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και της λειτουργικότητας ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και προβλήματα μέσω της θεραπευτικής επαφής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
Η έρευνα ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2012, στις εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου στα Μελίσσια. Συμμετέχουν οι εξής  τρεις περιθαλπόμενοι:
1.                Γιάννης Τ. (ετών 47), Στην κλινική του εικόνα προεξάρχει ο βραδυψυχισμός και ενίοτε η επιθετική συμπεριφορά. Είναι πρώην χρήστης ναρκωτικών ουσιών, άπορος και μη αυτοεξυπηρετούμενος (ημιπληγικός από εγκεφαλικά επεισόδια).
2.                Σπύρος Τ. (ετών 38) με νοητική στέρηση (ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), αδυναμία αυτοσυντήρησης και κλινική εικόνα εξαθλίωσης
3.                Αθανασία Τ. (ετών 43) με νοητική στέρηση και διαταραχές συμπεριφοράς. Αρκετά λειτουργική στις καθημερινές δραστηριότητες και την επικοινωνία. 

Υπό την επίβλεψη ειδικών ψυχολόγων οι ως άνω τρεις περιθαλπόμενοι έρχονται σε επαφή κάθε εβδομάδα με τους εκπαιδευμένους σκύλους θεραπευτικής επαφής σκύλους της SAPT Hellas Μπαλού, Γουάκυ και Λούνα βάσει πρωτοκόλλου με τρεις εκπαιδευμένους σκύλους θεραπευτικής επαφής της SAPT Hellas, ενώ αναμένεται ο προσδιορισμός της διάρκειας της πιλοτικής έρευνας.

Στην έρευνα συμμετέχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές ψυχολογίας καθώς και απόφοιτοι ψυχολόγοι των  Πανεπιστημίων Αθηνών και  Παντείου.

Από τις πρώτες εννέα μόνο επισκέψεις παρατηρούνται ήδη μεγάλες βελτιώσεις στον ψυχισμό και άρα στο επίπεδο επικοινωνίας των περιθαλπομένων. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης σημειώνει μεγάλη μείωση του βραδυψυχισμού του, ο Σπύρος έχει αποκτήσει πολύ περισσότερη βλεμματική επαφή και η Αθανασία έχει αρχίσει να δείχνει εμφανή σημάδια αύξησης της αυτοπεποίθησής της.

H SAPT Hellas βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία και χρειάζεται βοήθεια. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, λίγη βοήθεια από πολλούς κάνει μεγάλη διαφορά ως προς τα λειτουργικά της έξοδα. Βοηθήστε λοιπόν ανθρώπους και σκύλους ερχόμενοι στο Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ της Οργάνωσης, 15 και 16 Δεκεμβρίου, στο Κινηματοθέατρο "Αλέκα" (3ης Ορεινής Ταξιαρχίας 13, Πλατεία Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια), Ζωγράφου και τις δύο ημέρες από τις 11:00 ως τις 19:00. Επίσης τα έσοδα της πρεμιέρας της παιδικής θεατρικής παράστασης που θα δοθεί στο «Αλέκα» το Σάββατο ;15/12 και ώρα 17:00 θα διατεθούν υπέρ της SAPT Hellas. Τιμή εισόδου για την παράσταση: 10 ευρώ (από δύο παιδιά και άνω, ένας συνοδός δωρεάν). Για περισσότερες λεπτομέρειες, ακολουθήστε τον σύνδεσμο αυτόν.

Πληροφορίες:
Θ.Χ.Π.ΑΝ.Α: Σάββας Μπακιρτζόγλου,
Τηλ. 2132035322,  210-8958269
SAPT Hellas: Χριστίνα Οικονόμου
Τηλ 6974-481351

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...