Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Δήμητρα Κ.Δήμητρα Κ.
Φοιτήτρια Φιλοσοφικής
 
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Αμέα, ημέρα αφιερωμένη σε άτομα με ιδιαιτερότητες, μου δίνεται η ευκαιρία να μίλησω για αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, ίσως λίγο πιο ευαισθητοποιημένα γιατί ανήκω και εγώ σε αυτήν την ομάδα και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη γιατί  μέσα από αυτό το κείμενο μου δίνετε η ευκαρία να παρουσιάσω στον κόσμο την προσωπικότητα μου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά στις σύγχρονες κοινωνίες που ζούμε. 

Ονομάζομαι Δήμητρα είμαι 18 χρονών και σπουδάζω στην Φιλοσοφική  Σχολή  Αθηνών. Η ζώη μου είναι όσο πιο φυσιλογίκη θα μπορούσε να είναι για ένα παιδί με κινητικά προβλήματα όπως εγώ και με το παραπάνω μάλιστα. Γεννήθηκα με κινητική αναπηρία και δεν αισθάνομαι καθόλου άσχημα για αυτην μου την κατάσταση ,γιατί κατά την προσωπική μου άποψη αυτή η άτυχη στιγμή την ώρα της γέννησης μου ήταν η μικρότερη δυνατή ζημιά που θα μπορούσε να μου συμβεί, εφόσον δεν επηρέασε καμία άλλη από τις λειτουργίες του σώματός μου εκτός από την κινητική δυσκολία την οποία αντιμετωπίζω. Η έννοια της διαφορετικότητας σε αυτην την περίπτωση λοιπόν ειναι κάτι το υποκειμενικό για τον καθένα μας πόσο μάλλον για εμένα την ίδια.

Από τις πρώτες τάξεις του σχολείου άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ίσως είμαι λίγο διαφορετική από τα υπόλοιπα παιδιά, αυτό ομως δεν με εμπόδισε να συνεχίσω την εκπαιδευτική μου πορεία και να διεκδικώ πράγματα τα οποία μου προσφέρουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Εξάλλου πάντα υποστήριζα αυτην την διαφορετικότητα μου γιατί ποτέ δεν πίστεψα ότι δίνει αρνητικά στοιχεία στον χαρακτήρα μου. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι την διαφορετικότητα μου , αυτομάτως θεωρούσα και θεωρώ ακόμα οτι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός ,και ότι αν όλοι οι άνθρωποι ήταν ίδιοι δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον στην ζωή μας να γνωρίζουμε νεους ανθρώπους και να ανταλλάσουμε εμπειρίες γιατί πολύ απλά θα ήταν κοινές .

Η οικογένεια μου έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς αντιμετωπίζω τα γεγονότα και τις καταστάσεις σήμερα. Από την νεαρή μου ηλικία και όταν και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν την δεδομένη κατάσταση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός του ότι ενημερώθηκαν για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση μου , προσπάθησαν να διεκδικήσουν όλα τα απάραίτητα εφόδια για μια φυσιολογική ζωή. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία και έχει βοηθήσει και εμένα αρκετά είνα ότι ποτέ δεν με αντιμετώπισαν καλύτερα ή χειρότερα λόγω της κινητικής μου δυσκολίας απέναντι στα αδέρφια μου , είμασταν όλοι ίσοι όσον αφορά τους κανόνες μιας οικογένειας. Σχετικά με την οικογένεια μου έχω να πω ότι παρόλο τον πανικό που τους είχε προξενήσει αυτό το περιστατικό τον πρώτο καιρό, δεν αισθάνθηκαν ποτέ άσχημα για την κόρη τους ή τουλάχιστον δεν μου πέρασαν ποτέ ένα τέτοιο μήνυμα. Δεν ντράπηκαν ποτέ για το παιδί τους, ούτε ποτέ προσπάθησαν να με κρατήσουν μέσα στο σπίτι για αυτόν τον λόγο. 
Ήθελαν να με μάθουν να παλεύω μόνη μου για αυτά που θέλω στην ζωή μου και να τα διεκδικώ.

Κατάφερα λοιπόν να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα με τις αρχές που άντλησα από το κοινωνικό πλαίσιο της οικογένειας μου και όχι μόνο, αφού και οι ίδιοι όπως προείπα με ώθησαν στον κοινωνικό περίγυρο οπού άρχισα να ανεξαρτητοποιούμαι ως ένα μεγάλο βαθμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσω νέους ανθρώπους στην ζωή μου που μπορώ να στηριχτώ πάνω τους και να είμαι σίγουρη ότι δεν με εμπιστεύονται και με συντροφεύουν λόγω της κινητικής μου αναπηρίας αλλά επειδή με σέβονται σαν άνθρωπο και με αγαπούν. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι , δεν υπήρχαν και αναποδιές στις  σχολικές μου φιλίες ειδικά τον πρώτο καιρό. Μερικές φορές αισθανόμουν ότι ορισμένα παιδιά με κοιτούσαν και με αντιμετώπιζαν περίεργα, όσο περνούσαν όμως τα χρόνια οι φίλιες μου με τα παιδια γινόνταν πιο σταθερές και σίγουρες , όχι ότι έπαυαν να υπάρχουν εντελώς οι κακοτοπιές αλλά πλέον εγώ η ίδια ως πιο ώριμη δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία σε αυτά και κρατούσα μόνο τα σημαντικά στην ζωή μου. 

Το σχολείο για κάθε παιδί πιστεύω ότι λειτουργεί τις περισσότερες φορές σαν κάτι το οποίο τα προστατεύει από κάθε είδους κίνδυνο, πόσο μάλλον για μένα που και με την βοήθεια των γονειών μου κατάφερα να έχω κάθε άνεση ώστε να παιρνούν ευχάριστα οι ώρες μου στον χώρο του σχολείου. Ανέφερα τους γονείς μου σε αυτό το σημείο γιατί επέλεξαν παρά την κινητική μου δυσκολία να με στείλουν σε κανονικό και όχι ειδικό σχολείο και κατάφεραν να έχω μια κανονική σχολική ζωή. Στα σχολικά μου χρόνια  υπήρξαν ανάμεικτα συναισθήματα μέσα μου, δηλαδή και πολλές αντιξοότητες οι οποίες καταπολεμήθηκαν με την πάροδο των χρόνων και πολλές καλές στιγμές. Οι καλές στιγμες οφείλονται στο ότι πάντα μέσα από αρκετη προσπάθεια και κόπους πολλούς καταφέραμε μαζί με την οικογένεια μου σε κάθε σχολικό περιβάλλον που αλλάζω να έχω πλήρη προσβασιμότητα και στο ότι οι συμπεριφορές των καθηγητών και των συμμαθητών μου ήταν πολύ καλές απέναντι μου. 

Δεν θεώρω οτι πλέον εχω κάποια σημαντική δυσκολία στον τρόπο που ζώ και αυτό γιατί όσο μεγαλώνω τόσο εξελίσσομαι και βρίσκω τρόπους και νέες μεθόδους να αυτοεξυπηρετούμαι όσο αυτό είναι εφικτο φυσικά. Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπιζα ίσως και αντιμετωπίζω ακόμα στα φοιτιτικά μου χρόνια είναι η ταχύτητα γραφής που  έχω η οποία δεν συμβαδίζει με αυτή των υπόλοιπων παιδιών και δεν έχω την δυνατότητα εύκολα να κρατήσω σημειώσεις στα μαθήματα που παρακολουθώ.

Είμαι αρκετά χαρούμενη και αισιόδοξη για την πορεία της ζωής μου που δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά και γιατί παρατηρώ ότι όσο μεγαλώνω και ωριμάζω ψυχικά προσπαθώ να βελτιώσω την σωματική μου κατάσταση, και δεν παραιτούμαι αφήνοντας τον εαυτό μου να βρεθεί στο στάδιο που υπήρξε στην νεαρή μου ηλικία. Για όλα αυτά βασικό σύμμαχο μου έχω τα μέλη της οικογένειας μου, όπου ο καθένας με τον τρόπο του φροντίζει είτε το πρακτικό κομμάτι της καταστασης μου είτε το ψυχολογικό κομμάτι της.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να γίνουν πιο αποδεκτά στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Η ίδια η κοινωνία οφείλει να φροντίσει για αυτό κάνοντας πιο προσβάσιμη την πόλη που ζούμε. Το κάθε άτομο ξεχωριστά πρέπει να αποδεκτεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να καταπολεμήσει τους φόβους και τις ανασφάλειες που ίσως μπορεί να έχει. Θα μπορούσαν οι ειδικοί σύλλογοι που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις να ενημερώνουν καλύτερα τους ενδιαφερόμενους και να υπάρχουν εξειδικευμένα άτομα , τα οποία θα φροντίζουν να τηρούνται τα δικαιώματα που  παρέχει το κράτος στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τα άτομα αυτά πιστεύω οτί έχουν δικαίωμα στην ζωή πόσο μάλλον στην μόρφωση. Πρέπει να διεκδικούν μια θέση στην εκπαίδευση ακόμα και αν αυτή δεν είναι προετοιμασμένη να τους δεχτεί. Όσον αφορά την εκπαίδευση στα πανεπιστήμια δεν θεωρείται και η πιο κατάλληλη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, και αυτό γιατί το κράτος φροντίζει για την εισαγωγή αυτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά υπάρχουν σημαντικά θέματα τα οποία δεν επιτρέπουν σε αυτούς να παρακολουθήσουν με τις κατάλληλες συνθήκες τα μαθήματα. Τα έδρανα δεν αφήνουν κατάλληλο χώρο για να εισέλθει το αμαξίδιο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγκεκριμένος  χώρος. Τα αμφιθέατρα είναι αρκετα μεγάλα και καθόλου προσβάσιμα διότι έχουν πλατύσκαλα και δεν είναι εφυκτό να πλησιάσει ο φοιτητής στο κοντινότερο μέρος του αμφιθεάτρου για να παρακολουθεί καλύτερα.

Είναι δύσκολο για ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στην ζωή τους ή που δεν έχουν συναναστραφεί με τέτοιου είδους άτομα ποτέ, να κατανοήσουν την ψυχολογία τους. Αυτό το γεγονός όμως δεν μπορεί να δικαιολογήσει την συμπεριφορά ορισμένων σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Αντιθέτως η κοινωνία θα πρέπει να σέβεται την διαφορετικότητα του καθενός και να μην φέρεται ρατσιστικά σε τέτοια φαινόμενα. Αν βελτιωθεί αυτή τους η στάση ίσως τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν περισσότερο, και με πιο εύκολο τρόπο γιατί δεν θα αισθάνονται τον οίκτο της κοινωνίας προς αυτούς. Τα άτομα λοιπόν που δεν έχουν δυσκολίες, αν κατανοήσουν ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί γιατί ο καθένας έχει την δική του προσωπικότητα η κοινωνία θα λειτουργούσε καλύτερα.

1 σχόλιο:

  1. ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ3 Δεκεμβρίου 2012 - 8:10 μ.μ.

    ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΑΝ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...