Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Παπανικολάου Ευαγγελία


ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Ευαγγελία Παπανικολάου, ΜΑ, Msc, FAMI
μουσικοθεραπευτρια-εκπαιδευτρια μουσικοθεραπειας GIM
Β' Παιδιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
"Ομπρελα" Διεπιστημονική Εταιρία Ψυχολογικής Παρέμβασης

Η μουσικοθεραπεία, είναι μια δημιουργική θεραπευτική προσέγγιση που  αξιοποιεί με επιστημονικές μεθόδους τις ιδιότητες της μουσικής να μας αγγίζει όλους μας με έναν παράξενο, μοναδικό τρόπο. Ο ειδικά εκπαιδευμένος μουσικοθεραπευτής εστιάζει στη δημιουργία   εξελισσόμενης θεραπευτικής σχέσης μέσω της χρήσης της μουσικής και των ήχων.

Στη σχέση αυτή, υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ του συμμετέχοντος, του θεραπευτή και της μουσικής. Η διαδραστική μουσικοθεραπευτική διαδικασία στηρίζεται στον κλινικό αυτοσχεδιασμό, και αυτή η μουσική δραστηριότητα (παίξιμο μουσικών οργάνων, τραγούδι, αυτοσχεδιασμός) εκφράζει την ψυχοσωματική κατάσταση του συμμετέχοντος και τη σχέση του με το θεραπευτή στην κάθε στιγμή.  Στη μουσικοθεραπεία εστιάζουμε στο πώς η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης εσωτερικών αναγκών, δημιουργώντας έτσι χώρο ώστε να εκφραστούν συναισθήματα, σκέψεις, σωματικές αισθήσεις, με ένα μη-λεκτικό, ασφαλή τρόπο.

Ένας από τους τομείς που εστιάζει η μουσικοθεραπεία είναι σε άτομα των οποίων οι δυνατότητες για επαφή και επικοινωνία είναι περιορισμένες,  ανθρώπους με προβλήματα λόγου και επικοινωνίας (αυτισμός, νοητική υστέρηση, κλπ) μαθησιακές δυσκολίες, ή συναισθηματικές δυσκολίες ή κινητικά/νευρολογικά προβλήματα. Τα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος  ανάλογα με την ιδιαιτερότητά του,  οδηγούν με την σειρά τους σε φτωχές ποιοτικά διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτά τα άτομα δυσκολεύονται να εκφραστούν ή να συνδεθούν συναισθηματικά με τους άλλους, κάτι που είναι αναγκαίο για την προσωπική τους ισορροπία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η  μουσική στηρίζει τη συναισθηματική ανάπτυξη, λειτουργώντας ως μια γέφυρα ουσιαστικής επικοινωνίας και επαφής. Η συναισθηματική ταύτιση με τη μουσική απελευθερώνει δυνατότητες σημαντικές  για την  οργάνωση και έκφραση της προσωπικότητας του ανθρώπου ή/και αποκαθιστά λειτουργίες, ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της πρόληψης, της αποκατάστασης και της θεραπείας.      
               
Η μουσική επικοινωνία- εναλλακτική του λόγου- επιφέρει έτσι αλλαγές σε διανοητικές και γνωστικές λειτουργίες, σε κινητικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες αλλά και προσφέρει στην τόνωση της δημιουργικότητας και την ολιστική προσωπική βελτίωση των ΑΜΕΑ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...