Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Ρακιτζή ΧρύσαΧρύσα Ρακιτζή, SEN Teacher, London

Σήμερα 3 Δεκεμβρίου 2012 ''Παγκόσμια Ημέρα  των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες'' και ενώ ζούμε σε μία παγκόσμια προηγμένη κοινωνία οτιδήποτε 'διαφορετικό' συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα και ως υποδεέστερο από ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.

 Ομολογώ βαθιά προβληματισμένη, με αφορμή μια συγκλονιστική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας λίγες μόνο μέρες νωρίτερα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, και που κατέδειξε τις απάνθρωπες μεθόδους που ασκούν 'καθηγητές' και 'ειδικό βοηθητικό προσωπικό' , με ανεπαρκή εκπαίδευση, στα σχολεία τους και που έχει κοστίσει τις ζωές πολλών μαθητών με ειδικές ανάγκες. Σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να σταθούμε για λίγο έξω από τον μικρόκοσμό μας και να κοιτάξουμε πραγματικά τους ανθρώπους γύρω μας. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις ζωές όλων μας...

  Να αναρωτηθούμε: Τί είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Δεν είναι άνθρωποι όπως εσύ και εγώ; Ας σκεφτούμε μόνο ότι οποιοσδήποτε κατά τη διάρκεια της ζωής του, ίσως αποκτήσει κάποια μορφή ειδικής ανάγκης, π.χ. ένα σπασμένο πόδι ή κάποια αναπηρία λόγω γήρατος.

  Είναι, λοιπόν, άνθρωποι με ιδιαίτερες δυνατότητες που για να 'ανθίσουν' και να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα στην κοινωνία που έχουμε διαμορφώσει στα 'δικά μας μέτρα', το μόνο που χρειάζονται είναι κατάλληλη εκπαίδευση, ισότιμη αντιμετώπιση και σεβασμό. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την κοινωνική παιδεία των λαών,  που ξεκινάει από την οικογένεια και τη στιγμή που ο κάθε άνθρωπος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του.

   Κλείνοντας, ας θυμόμαστε πάντα ότι ''η συμπεριφορά μιας κοινωνίας απέναντι στους πιο ευπαθείς πολίτες της, είναι σημάδι των δημοκρατικών αξιών και του επιπέδου του ανθρωπισμού που τη διέπει''. (Special Needs Education: European Perspectives. Proceedings of the International Conference. Brussels 2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...