Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Μέρα κατά της Παιδικής Εργασίας


Η ημέρα είναι αφιερωμένη σε κάτι που θα πρέπει όχι μόνο να θυμόμαστε όλο το χρόνο, αλλά και να δραστηριοποιούμαστε ενεργά για την καταπολέμηση του… Σήμερα λοιπόν 12 Ιουνίου όπως και κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Όπως επισημαίνει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών αναφαίρετο δικαίωμα της τρυφερής παιδικής ηλικίας είναι «η υποχρεωτική από το κράτος προφύλαξη των παιδιών από εργασία που θα μπορούσε να είναι απειλητική για την υγεία, την εκπαίδευση ή την ανάπτυξη τους». Επιπλέον, «το κάθε κράτος έχει την υποχρέωση να καθορίσει την ελάχιστη ηλικία για απασχόληση, καθώς και να ρυθμίζει τις συνθήκες απασχόλησης».

Το ερώτημα που ολοένα και περισσότερο βασανίζει το μυαλό μας είναι το πόσο τηρείται το ανωτέρω από όλες τις χώρες του κόσμου; Ή καλύτερα ακόμα και στις δυτικές χώρες, που οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, πόσο η οικονομική κρίση στην παγκόσμια αγορά θα οδηγήσει ορισμένες οικογένειες να παραβούν αυτό το δικαίωμα των παιδιών;

Πάντως, σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι «συνολικά 1,2 εκατομμύρια παιδιά ετησίως πέφτουν θύματα δικτύου που τα μεταφέρει παράνομα σε ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 1 στα 6 εργαζόμενα παιδιά υφίσταται ψυχικές και σωματικές βλάβες. Κάθε χρόνο, 73 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω από 10 ετών, ενώ 22.000 χάνουν τη ζωή τους από εργατικό ατύχημα!» (πηγή:http://www.neolaia.gr/2012/06/12/12-iouniou-pagkosmia-imera-kata-tis-paidikis-ergasias/#ixzz1xZL6lSPq)

Ας ελπίσουμε ότι οι ζοφεροί καιροί της οικονομικής κατάρρευσης, που διάγουμε, να μην πλήξουν περαιτέρω το αυριανό και «καθαρό» μέλλον της χώρας μας , ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

(για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών απευθυνθείτε στον εξής σύνδεσμο: http://www.0-18.gr/gia-paidia/ta-dikaiomata-soy)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...