Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΔΕΠ-Υ…- Τι λες; Θα έρθουν;
- Ξέρω ‘γώ...
-Αν δεν έρθουν θα κάτσουμε να ζωγραφίσουμε μόνες μας.
- Τα γνωρίζεις τα παιδιά; 
-Όχι όλα.
-Είσαι σίγουρη ότι είμαστε έτοιμες;
- Πανέτοιμες! Μα έχουμε φτιάξει τόσα εναλλακτικά πλάνα…

Κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδρομή μας στις φετινές ομάδες εφήβων με ΔΕΠ-Υ. Το μέρος διεξαγωγής ήταν το γραφεία του συλλόγου, όπου μία φορά το μήνα και ημέρα Σάββατο πλημμύριζε από θερμά καλωσορίσματα, γέλια και συζητήσεις. Στόχος μας ήταν όχι μόνο η αποσυμπίεση των παιδιών από τη σχολική ρουτίνα, αλλά και υποστήριξη τους σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης καταστάσεων, εξαιτίας των εμποδίων που λίγο ή πολύ η ΔΕΠΥ τους έθετε στη σχολική καθημερινότητα. Ο απολογισμός των ομάδων μας επέδειξε ότι τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά.   Πιθανά να μην εφαρμόστηκαν όλα τα πλάνα που είχαμε με μεράκι προετοιμάσει, αλλά το μέγιστο κέρδος ήταν ο χώρος και η υπομονή που δόθηκε στους εφήβους, ώστε να μιλήσουν για αυτά που τους απασχολούσαν και που πολλές φορές δεν μπορούσαν να συζητήσουν με άνεση. 
Συνολικά, από τις 5 προγραμματισμένες συναντήσεις μας, τα παιδιά εμφανίστηκαν στις 4. Αφού τη μια τη ξέχασαν, «Δεπάκια» γαρ! Βέβαια, η ομάδα μας κορυφώθηκε όταν φτάσαμε στο νούμερο 9 των εφήβων και ολοκληρώθηκε γύρω στα μέσα Μαΐου με 4 εφήβους και μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής.
Κάθε συνάντηση είχε ως άξονα τη δημιουργία και τον προβληματισμό. Άλλοτε πατούσαμε σε τεντωμένο σκοινί και άλλοτε στα σύννεφα...Εν τέλει, εμείς ως εκπαιδευτικοί αλλά και ως άνθρωποι, μάθαμε πολλά από αυτούς τους εφήβους. Το επιστέγασμα όλων αυτών είναι ότι τα παιδιά λένε πάντα και άδολα τις πιο μεγάλες αλήθειες.

                                                                   Ειδικοί Παιδαγωγοί/ Φιλόλογοι:
Σκαναβή Εύα & Τσεκούρα Σοφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...