Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

"ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ": ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN


Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας του συνδρόμου Down, μια υπέροχη ταινία προβάλλεται αυτή τη στιγμή στη τηλεόραση… Το Memory keeps daughter  ή όπως το μετέφρασαν στη γλώσσα μας «Το σκοτεινό μυστικό» αναφέρεται στην κρίσιμη απόφαση ενός γιατρού να κρύψει το γεγονός ότι το νεογέννητο κοριτσάκι του έπασχε από σύνδρομο Down. Θεωρώντας ότι η γυναίκα του δεν θα βαστάξει το γεγονός ότι η κόρη της είναι «μογγολάκι», όπως γλαφυρά αναφέρεται στη ταινία, αποφασίζει να το εμπιστευτεί σε μια ευσυνείδητη νοσοκόμα και να υποκριθεί ότι η κόρη τους πέθανε. Μετά από 25 χρόνια η μικρή με οδηγό την αγάπη και την φροντίδα της νοσοκόμας μεταμορφώνεται σε μια όμορφη και ισορροπημένη κοπέλα πλήρως εξοικειωμένη με την αναπηρία της. Αντιθετικά, η οικογένεια του γιατρού βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το μυστικό που τόσα χρόνια κρατάει μέσα του, τον στοιχειώνει και τον βασανίζει αφού γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια…
Η ταινία πραγματεύεται σημαντικά θέματα που αντιμετώπισαν τα παιδιά με σύνδρομο Down τον 20ο αιώνα, όπως ο στιγματισμός του όρου «Μογγολισμός», η ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, η πεποίθηση ότι παρά την εκπαίδευση τα παιδιά με το σύνδρομο δεν μπορούν να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν σε όμορφα και ανεξάρτητα άτομα.
Φέτος λοιπόν , η ημέρα που για όλο τον κόσμο αφιερώνεται στο Σύνδρομο Down είναι 21 Μαρτίου, η οποία και γιορτάζεται για 7η φορά. Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Στόχος της μέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, όχι τυχαία,  από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...