Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η «Ημέρα κατά της σχολικής βίας» και το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στα σχολεία σχετική εγκύκλιο με προτεινόμενες δράσεις και εκδηλώσεις, που δύναται να πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών.
Αναλυτικά, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων (ΕΨΥΠΕ) προώθησαν δράσεις όπως:
        
       - Η λειτουργία τηλεφωνικής συμβουλευτικής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς και γονείς.
       - Η λειτουργία κινητής μονάδας παρέμβασης σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού.
    -Η διαδικτυακή συμβουλευτική υπηρεσία υποστήριξης για εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους,      μαθητές και νέα άτομα.
   - Ειδικό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης εκφοβισμού και βίας σε σχολεία που εντάσσονται σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, με πρώτη εφαρμογή στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.
       - Δημιουργία αφίσας με σύνθημα: «Αναγνωρίζω, Αρνούμαι, Αντιδρώ στη βία στο σχολείο».


Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το «Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο» διοργάνωσε στις 6 Μαρτίου διαδικτυακή συζήτηση με σχολεία, η οποία είχε τίτλο: «Ενδοσχολική βία-Συμβιώνοντας στο σχολείο». Κεντρικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών στα θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των  φαινομένων ενδοσχολικής βίας (bullying), που συνιστούν προτεραιότητα των δράσεων του «Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο», στο οποίο είναι ενεργό μέλος η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Για το λόγο αυτό, κλήθηκαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί όχι μόνο να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή εκδήλωση, αλλά και να υποβάλλουν σχετικά ερωτήματα. 

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Μ.Κοντογιάννης ανέφερε ότι : «Η τιμωρία δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης περιστατικών ενδοσχολικής βίας. Φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Χωρίς διάλογο, συζήτηση, αλλά επιβάλλοντας μια ποινή δεν επιλύεται το πρόβλημα. Όταν πέσει στην αντίληψη του εκπαιδευτικού ένα τέτοιο κρούσμα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τους γονείς και το ίδιο το παιδί. Έχουν δοθεί οδηγίες στους Διευθυντές των Σχολείων και τους Σχολικούς Συμβούλους για άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου, με συνεργασία όλης της σχολικής κοινότητας».
Επιπλέον, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΨΥΠΕ Ι.Τσιάντης μίλησε για τη δημιουργία «εγχειριδίου εκπαίδευσης», το οποίο θα απευθύνεται στους διδάσκοντες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού. Επίσης, πρόσθεσε ότι η δημιουργία μιας κινητής μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων είναι αναγκαία. Με άλλα λόγια, η μονάδα αυτή θα αποτελείται από μια ειδική ομάδα, η οποία θα επεμβαίνει όταν καταγράφεται ένα περιστατικό βίας. «Τα παιδιά θα πρέπει να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας, γιατί συνήθως υπάρχει μια συνωμοσία σιωπής στα περιστατικά βίας» σημειώνει ο κ.Τσιάντης.

Λόγω του ότι κρίνουμε πολύ ενδιαφέρουσα την ανωτέρω πρωτοβουλία σας παραθέτουμε το  σύνδεσμο, που περιέχει τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της εκδήλωσης : http://www.isol.gr/streamNG/ng2.php

Παράλληλα, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε ότι η ΓΓΝΓ υποστηρίζει και άλλες δράσεις, που τοποθετούν τους καθηγητές μέσα στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Μαθητών, όπως η «Εντός εκτός και επί τα αυτά-Μαθητές εν δράσει». Για αυτή τη δράση υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας: Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...