Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Η αθεράπευτη...αγάπη για τη ζωή!!!!!

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε απο τη Διεθνή Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδια (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).


Εμείς όμως θα επιλέξουμε να παρουσιάσουμε την αισιόδοξη πλευρά του θέματος."Ένα από τα πιο αισιόδοξα μηνύματα μας ανακοίνωσαν χθες, κατά τη διάρκεια ημερίδας του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ σε συνεργασία με τη «ΦΛΟΓΑ», για τη δυνατότητα όλο και περισσότερων παιδιών με καρκίνο να θεραπεύονται χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
Τρία στα τέσσερα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να θεραπευθούν, αρκεί να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
Το μήνυμα αυτό σε συνδυασμό με την αξία του εθελοντισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον κόσμο, κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280 – 300 παιδιά. Το 70% από αυτά με εξειδικευμένη θεραπεία κερδίζει τη μάχη για ζωή.
Η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Διευθύντρια του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ κ. Ευαγγελία Λαγκώνα τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στα παιδιά και της σωστής αντιμετώπισής του από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, η ίαση. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του παιδιάτρου- ογκολόγου, τόσο στο έργο της συνολικής υποστήριξης όσο και της στήριξης της οικογένειας, αλλά και στο έργο της «ΦΛΟΓΑΣ», που βασιζόμενη στην εθελοντική προσφορά των μελών της και την υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας, αγωνίζεται για την καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών με καρκίνο, αγκαλιάζοντας τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και ολόκληρη την οικογένεια.
Μιλώντας για την αξία του εθελοντισμού η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» κα Μαρία Τρυφωνίδη, επεσήμανε ότι «Ο εθελοντισμός είναι στάση και φιλοσοφία ζωής, ένα εργαλείο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, με ισότιμα οφέλη τόσο γι’ αυτόν που προσφέρει όσο και γι’ αυτόν που δέχεται την προσφορά. Η «ΦΛΟΓΑ» είναι μια ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει ο εθελοντισμός. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, σταθεροί στους αρχικούς μας στόχους, έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό έργο για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των παιδιών μας, και το οφείλουμε στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον που αγκάλιασε την προσπάθειά μας.»
Η κα Τρυφωνίδη ευχαρίστησε τον όμιλο ΥΓΕΙΑ για τις δωρεάν ακτινοβολίες, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις Γ-knife θεραπείες, τις διαγνωστικές εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας, ιατρικές γνωματεύσεις σε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, «σε ένα περιβάλλον», όπως τόνισε «που σέβεται την αξιοπρέπεια των παιδιών και των γονιών τους».
Η Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Π.Α. Κυριακού κα Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδηυπογράμμισε ότι «Ο καρκίνος στο παιδί είναι σπάνια νόσος που αποτελεί < 1% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Είναι μια σπάνια  νόσος που κάθε χρόνο προσβάλλει 14 παιδιά ανά 100.000 παιδιά < 15 χρόνων και 20 εφήβους ανά 100.000 εφήβους ηλικίας 15-19 χρόνων. Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί με πληθυσμιακούς ελέγχους και οδηγίες, γι' αυτό η προσπάθεια κατευθύνεται στην έγκαιρη διάγνωση. Παρά τη σπανιότητα, ευθύνεται για το 10% των θανάτων των παιδιών μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους αλλά γενικά τρία από τα τέσσερα παιδιά που νοσούν, θεραπεύονται».
«Η φροντίδα του παιδιού με καρκίνο προϋποθέτει γνώση, εμπειρία, σωστά δομημένη διεπιστημονική ομάδα και παράλληλα στήριξη και συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί η ίαση αλλά και να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής όχι μόνο του παιδιού αλλά και ολόκληρης της οικογένειας», κατέληξε η κα Κοσμίδη."Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...