Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ...


Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στα άτομα με αναπηρία. Η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από το 1992, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες.  Η  πρωτοβουλία του ΟΗΕ είχε ως σκοπό όχι μόνο την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, αλλά και την ενημέρωση και αφύπνιση της κοινωνίας μας.

Με αγαλλίαση αναφέρουμε ότι πολλές πόλεις της Ελλάδος παρά τις οικονομικές δυσκολίες δε λησμόνησαν το ανθρώπινο πρόσωπό τους και  με αφορμή την παγκόσμια μέρα των ατόμων με αναπηρία διοργάνωσαν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.  Παραδειγματικά θα σημειώσουμε την «έκθεση κοινωνικής αφίσας» που διοργανώνεται 2-4 Δεκεμβρίου, στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, όπου ο σκοπεύει «στην ενίσχυση του φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού σωματείου, για παιδιά με νοητική στέρηση “ΑΛΚΥΟΝΗ”, την διάδοση του εθελοντισμού, της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και την επεξήγηση της δύναμης του μέσου της αφίσας, στο να περνάει μηνύματα για κοινωνικούς σκοπούς».

Επίσης, η εκπομπή «το Κουτί της Πανδώρας» παρουσιάζει ένα άκρως ενδιαφέρον επεισόδιο με τίτλο «Η Ανάπηρη Πόλη», το οποίο εστιάζει στο ότι η πόλη μας αδυνατεί να υποστηρίξει με κατάλληλα μέσα τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Μέσω των συνεντεύξεων των ατόμων με αναπηρίες, φανερώνεται ότι η κοινωνίας μας είναι ανεπαρκής στο να   τους αντιμετωπίσει όπως πραγματικά αξίζει σε όλους τους ανθρώπους, ΙΣΟΤΙΜΑ.


Σαφώς, είναι υποκριτικό να αναφερόμαστε και να υποστηρίζουμε τα άτομα με δυσκολίες μόνο τη σημερινή ημέρα. Όλοι μας, κάθε μέρα πρέπει να αναλογιζόμαστε, να υποστηρίζουμε, να αγαπάμε και να προσπαθούμε για την έμπρακτη κατανόηση του διαφορετικού… ειδικά τώρα που επιβιώνουμε σε μια κοινωνία που κλονίζεται και απομακρύνεται ραγδαία από τα συναισθήματα της και συνάμα από το συνάνθρωπό της….
Κλείνοντας, η παρακάτω εικόνα που εντοπίσαμε στο μπλόγκ «η διαδρομή» αποτελεί το πιο δυνατό τρόπο για να περάσουμε το μήνυμα της σημερινής μέρας…
(http://www.i-diadromi.com/2011/12/blog-post_4618.html)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...