Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Τα παιδία παίζει και μεγαλώνει!!!Από 0-2 χρονών τα παιδιά παίζουν μόνα τους. Αυτό είναι το στάδιο του μοναχικού παιχνιδιού. Αυτοκινητάκια, κούκλες, τουβλάκια και άλλα παιχνίδια δεν έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Το παιδί τα χρησιμοποιεί για την προσωπική του διασκέδαση, χωρίς να έχει διάθεση να μοιραστεί. Αν αυτό το είδος παιχνιδιού συνεχιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία προσέξτε γιατί ίσως είναι σημάδι κάποιας διαταραχής.Η ανάπτυξη των παιδιών σηματοδοτείται απο αλλαγές στο σώμα τους, στις δεξιότητες τους, στις νοητικές τους λειτουργίες. Ένας ακόμη τρόπος να καταλάβουμε αν ένα παιδί αναπτύσσεται φυσιολογικά είναι το παιχνίδι. 


Παίζοντας, τα παιδιά επικοινωνούν με τον κόσμο. Δοκιμάζουν τα υλικά του παιχνιδιού, τις σχέσεις τους με τους άλλους, συνομηλίκους και μεγαλύτερους, τη σχέση τους με την κοινωνία στην οποία μεγαλώνουν, τη φαντασία τους, τους συμβολισμούς, τη λεπτή και την αδρή κινητικότητα, τον οπτικοκινητικό συντονισμό, την ευφυΐα τους, την υπακοή τους στους κανόνες. 


Ας δούμε λοιπόν πως παίζουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους.Στην ηλικία των 2-2,5 το παιδί παρατηρεί το παιχνίδι των άλλων χωρίς να συμμετέχει.Αφού λοιπόν έχει παρατηρήσει μέχρι τα 2,5 ώσπου να φτάσει στα 3 κάνει το λεγόμενο παράλληλο παιχνίδι. Παίζει δηλαδή με τα άλλα παιδιά, στον ίδιο χώρο, αλλά δεν συνεργάζεται και δεν αλληλεπιδρά μαζί τους.


Το συνεταιρικό παιχνίδι  λαμβάνει χώρα στην ηλικία των 3-4. Σε αυτή την περίοδο το παιδί αναπτύσσει τις πρώτες φιλίες. Επίσης εκδηλώνει την προτίμησή του όσο αφορά τους συμπαίκτες του. Συνήθως παίζει σε μεικτές ομάδες.


Απο τα 4-6 του χρόνια το παιχνίδι γίνεται συνεργατικό. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν, αλληλοβοηθούνται για την επίτευξη του στόχου του παιχνιδιού. Συνήθως παίζουν με παιδιά του ίδιου φύλου.


Το ανταγωνιστικό παιχνίδι αρχίζει στα 6. Τώρα μπαίνουν κανόνες. Με τη βοήθειά τους τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν τον κόσμο, καταλαβαίνουν πράγματα που νωρίτερα τους ήταν δύσκολο να συνειδητοποιήσουν.Μην υποτιμάτε τη σπουδαιότητα του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού. Μπορεί να σας ενημερώσει για πάρα πολλά πράγματα όσο αφορά την ανάπτυξή του αλλά και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...