Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


«Το χαμόγελο ενός παιδιού ζωντανεύει ένα όμορφο κόσμο»

22 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την υιοθέτηση της  «Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού» από τον ΟΗΕ, με συνέπεια να καθιερωθεί η 20η Νοεμβρίου ως η «Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε συστήσει από το 1959 σε όλες τις χώρες να καθιερώσουν μια παγκόσμια μέρα για την προώθηση της αδερφοσύνης και της κατανόησης  μεταξύ των παιδιών αλλά και της ευημερίας τους.  Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών σε τέσσερις τομείς: επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας, συμμετοχής.

Γενικά, θα τονίζαμε ότι με τη σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού επικυρώθηκε το γεγονός ότι τα παιδιά αναγνωρίζονται πλέον ως ξεχωριστές οντότητες  σε όλο τον κόσμο.

Ο συνήγορος του πολίτη, που έχει ως αποστολή του να υπερασπίζει τα δικαιώματα των ανηλίκων, δηλαδή όλων των αγοριών και κοριτσιών έως 18 χρονών, στην κατατοπιστική και ευχάριστη ιστοσελίδα της παρέχει ολόκληρη τη σύμβαση των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και ένα φυλλάδιο που εξηγεί με απλά λόγια τα δικαιώματα. Θα λέγαμε ότι το φυλλάδιο αυτό είναι αρκούντως  κατάλληλο  για δραστηριότητες στο σχολείο , για αυτό το λόγο σας παραθέτουμε το σύνδεσμο και ελπίζουμε να σας φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο: http://www.0-18.gr/downloads/entipo_simbasi_ex.pdf

Τέλος, με αφορμή αυτή τη μέρα, το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε το επεισόδιο της σειράς «Πλανήτης Γης SOS» , με τίτλο «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», το οποίο αναφέρεται στα φτωχά  παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου και παράλληλα παρουσιάζει τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ανά τον κόσμο, όπως πείνα, επιδημικές ασθένειες, απουσία περίθαλψης, στερήσεις, έλλειψη πόσιμου νερού. 
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ  είναι συγκλονιστικό και αξίζει, κατά την άποψη μου, να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας για να το παρακολουθήσετε: http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=52737&tsz=0&autostart=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...