Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Τα παιδιά βάφουν την "Γκριζούπολη"

Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι αντιξοότητες πολλές και οι μέρες βροχερές και μη φοράνε μονίμως γκρίζα...
Τα παιδιά της τρίτης τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, με τη βοήθεια της δασκάλας τους, κοίταξαν ψηλά και είδαν φως και χρώμα! Είδαν τη Ρίτα, τη χρωματιστή κουκουβάγια. Η UNICEF θαμπώθηκε απο τη σοφία και την αισιοδοξία της Ρίτας και αποφάσισε να τη βραβεύσει!
Μπερδευτήκατε; Θα σας ξεμπερδέψουμε!

"Η χρωματιστή κουκουβάγια Ρίτα, που πιάνει δουλειά στο σχολείο της Γκριζούπολης, είναι η ηρωίδα του παραμυθιού που έγραψαν οι μαθητές της τρίτης τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος της UNICEF για τα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

Το παραμύθι «Η Γκριζούπολη και η χρωματιστή κουκουβάγια» θα βραβευτεί μ’ ένα από τα τρία πρώτα βραβεία, σε ειδική τελετή που θα γίνει στην Αθήνα στις 16 Νοεμβρίου
.


Τα παιδιά έφτιαξαν το παραμύθι βλέποντάς το σαν παιχνίδι και όλη η διαδικασία κράτησε τρεις εβδομάδες. Το παραμύθι βασίζεται στις δικές τους ιδέες, ενώ η δασκάλα έφτιαξε το κείμενο. Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και «έντυσαν» την ιστορία με τις ζωγραφιές τους.

Η χρωματιστή κουκουβάγια Ρίτα διορίζεται ως καθηγήτρια εικαστικών στο σχολείο της Γκριζούπολης. Οι κάτοικοί της δεν είχαν δει ποτέ τα χρώματα. Ήταν γκρι τα σπίτια, οι δρόμοι, ο ουρανός. Οι άνθρωποι ήταν μελαγχολικοί και κατσούφηδες.

Στην αρχή όλοι τρόμαζαν με το που την αντίκριζαν, την αντιμετώπιζαν με καχυποψία και τη ρωτούσαν αν είναι άρρωστη. Εκείνη απάντησε ότι έτσι γεννήθηκε κι έχει δικαίωμα να είναι διαφορετική. Στην αρχή, παίρνει με το μέρος της τα παιδιά, που κρεμούν χρωματιστές ζωγραφιές στην τάξη και βάφουν το σχολείο. Στη συνέχεια, μπαίνουν στο παιχνίδι και οι μεγάλοι, παίρνουν μπογιές και πινέλα και κάνουν την πόλη χρωματιστή. Μέσα σε λίγες μέρες, η εικόνα της πόλης άλλαξε. Οι γλάστρες γέμισαν λουλούδια. Τα δέντρα πρασίνισαν. Οι άνθρωποι χαμογελούσαν. Η Γκριζούπολη άλλαξε όνομα κι έγινε Χρωματούπολη!"Τα παιδιά έχουν το χάρισμα να βλέπουν πιο καθαρά απο τους μεγάλους, η ματιά τους διαπερνά το γκρίζο της καθημερινότητας και φτάνει στο πολύχρωμο του ουράνιου τόξου που βγαίνει μετά τη βροχή! Ας τα μιμηθούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...