Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Από το 1994 η Παγκόσμια Μέρα των Εκπαιδευτικών εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.  Αποτελεί μια ευκαιρία για την UNESCO και την Παγκόσμια Εκπαίδευση να επικεντρώσει την προσοχή του κόσμου στο σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους μαθητές. Με αυτό τον τρόπο παράσχει την ευκαιρία στους φορείς της εκπαιδευτικής  κοινότητας να συζητήσουν, να ενημερωθούν και συνάμα να ενημερώσουν , αναφορικά με την ανάγκη να επενδυθούν οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι, με στόχο την επίτευξη της ελεύθερης, δημόσιας και ποιοτικής Εκπαίδευσης για όλους
Παρόλα αυτά, εν έτη 2011 στην χώρα μας, η οποία κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση, η εκπαίδευση και εν γένει οι λειτουργοί αυτής, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσπεράσουν  επιτυχώς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την έναρξη ετούτης της δυσοίωνης σχολικής χρονιάς… Έλλειψη βιβλίων,  καταλήψεις σχολείων,  μείωση μισθού, ανακοινώσεις για κλείσιμο σημαντικών μονάδων, όπως ΚΕΔΔΥ , έλλειψη προσωπικού και υποβάθμιση της ειδικής αγωγής….


Βέβαια, η συγκεκριμένη παγκόσμια μέρα είναι αφιερωμένη στη «Διδασκαλία για τη φυλετική ισότητα». Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της παγκόσμιας μέρας εκπαιδευτικών«Παρά το γεγονός ότι ο τομέας της εκπαίδευσης αποτελείται επί τον πλείστον από γυναίκες, η ανισότητα μεταξύ των φύλων παραμένει ένα φλέγον ζήτημα. Ακόμα και αν τα μέτρα για τη διασφάλιση της ισότητας έχουν ενσωματωθεί στις πολιτικές και στα καταστατικά πολλών χωρών, για εκατομμύρια γυναίκες εκπαιδευτικούς οι στόχοι έχουν μείνει ανεκπλήρωτοι. Η άσκηση της διδασκαλίας , τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες, πρέπει να είναι ισότιμη.  Οι κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών οφείλουν  να εφαρμόσουν πρακτικές, οι οποίες θα προωθούν την πραγματική ισότητα των δύο φύλων στο τομέα της εκπαίδευσης.» 
Επίσης, η διακήρυξη της ΟΛΜΕ για την 5η Οκτώβρη τονίζει ότι: «Πολλά επιτεύγματα σε αυτό τον τομέα καταγράφηκαν την τελευταία 25ετία,αλλά είναι πολύ περισσότερα αυτά που πρέπει να γίνουν. Σε πολλές χώρες, για παράδειγμα, η αναλογία κοριτσιών-αγοριών στην εγγραφή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει επικίνδυνα σε βάρος των κοριτσιών, ενώ αντίστοιχα οι επιδόσεις των αγοριών στα μαθήματα του σχολείου είναι φαινόμενο που αυξάνεται ανησυχητικά σε πολλές κυρίως αναπτυγμένες χώρες. Ιδιαίτερη σημασία για την ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση έχει και η ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες εκπαιδευτικούς. Η συμβολή των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υπέρβαση των Εκπαιδευτικών για να είναι οι εκπαιδευτικοί θετικά πρότυπα για τους μαθητές και τις μαθήτριες στα θέματα του φύλου, πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα οι ανισότητες εντός των πλαισίων του εκπαιδευτικού επαγγέλματος. Χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνατότητες των γυναικών να συμμετάσχουν σε θέσεις κομβικής σημασίας στην εκπαίδευση και στα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.»

Χρόνια μας Πολλά λοιπόν και Καλή Δύναμη για τη συνέχεια…
Εξάλλου, πέρα από τις δυσκολίες αυτό που έχει σημασία για τον εκπαιδευτικό που αγαπάει την δουλειά του είναι μια λάμψη στα μάτια και ένα χαμόγελο σχηματισμένο στα πρόσωπα των μαθητών του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...