Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκή εβδομάδα ενημέρωσης για τη ΔΕΠ-Υ


Κάθε χρόνο η 3η εβδομάδα του Σεπτεμβίου έχει καθιερωθεί πανευρωπαϊκά ως Εβδομάδα Ενημέρωσης για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Για το 2011 η εβδομάδα αυτή είναι από 18 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου. Η ΔΕΠΥ -Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας- (διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) είναι μια από τις συχνότερες κληρονομικές, νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής, και εφηβικής ηλικίας (5-7%) αλλά και των ενηλίκων (3-5%).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΘΗΝΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ είναι τα εξής: απροσεξία, υπερκινητικότητα (σε κάποιους δεν υπάρχει) και παρορμητικότητα, που εξελίσσονται και αλλάζουν σε πολλά παιδιά μεγαλώνοντας, πλην όμως τα συμπτώματα παραμένουν σ'ένα ικανοποιητικό ποσοστό ενηλίκων. Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά την οικογενειακή καθημερινότητα, τη σχολική επίδοση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την κοινωνική προσαρμογή των ατόμων με ΔΕΠΥ.
Η ΔΕΠΥ περιπλέκεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% με άλλα προβλήματα που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην προσαρμογή τους: ειδικές μαθησιακές διαταραχές (δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσαριθμισία), ειδικές αναπτυξιακές δυσκολίες (λόγου, συντονισμού των κινήσεων), χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχή εναντιωματικής συμπεριφοράς και διαγωγής, προκλητική συμπεριφορά, επιθετικότητα, μειωμένη επαγγελματική απόδοση, περιορισμένες επαγγελματικές προοπτικές και κοινωνικές σχέσεις, συναισθηματικές δυσκολίες, κ.ά.
Επιπλέον, τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν συχνότερα και σοβαρότερα ατυχήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά με μοιραίες πολλές φορές συνέπειες.


Αν η διαταραχή αυτή δεν αναγνωρισθεί νωρίς από τη νηπιακή ηλικία και δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά, οι επιπτώσεις δεν είναι δυσμενείς μόνον για το άτομο και την οικογένεια του, αλλά και για την κοινωνία, το σύστημα υγείας και την οικονομία ενός κράτους. Υπολογίζεται πως το άμεσο ετήσιο ιατρικό κόστος για τη ΔΕΠΥ των ενηλίκων στην Ευρώπη φτάνει τα 46 δις Ευρώ, και αν προστεθούν σ’ αυτά τα 17 δις που χάνονται από την εργασία, καταλήγομε σ'ένα κόστος 63 δις, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έξοδα από τα διαζύγια, την παραπτωματική συμπεριφορά, την εξάρτηση από αλκοόλ ή ουσίες, τα τροχαία ή τα εγκλήματα (τα μεγέθη για την Ελλάδα είναι ανάλογα με τον πληθυσμό της).
Στα πλαίσια της εβδομάδας ενημέρωσης για τη ΔΕΠΥ το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ - ADHD Hellas διοργανώνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 στο Πεδίο του Άρεως (άγαλμα Βασ. Κων/νου) 10πμ - 2μμ Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με τη μονάδα αιμοληψίας του "Λαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών" και τη βοήθεια του "Π & Α Κυριακού" Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών.
Ζητούμε τη συμβολή σας στην ενημέρωση του κοινού για τη ΔΕΠΥ.
Ταχυδρομική Δ/νση: Κτήριο Cosmos, Γραφ. 842,Λεωφ. Κηφισίας 125-127, Αθήνα 11523Τηλέφωνα: 210 69 842 00 6-9 μμFax: 210 6984201
Email: info@adhdhellas.org

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής εβδομάδας  ενημέρωσης για τη ΔΕΠ-Υ σας παραθέτουμε το άρθρο της προέδρου του ADHD Hellas, Σοφίας Αρώνη-Βουρνά,  στις σελίδες 22-24 του περιοδικού Natura, που πολύ εύστοχα παρουσιάζει τη διαταραχή αλλά και το ρόλο του σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...