Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Για ποιόν δεν χτυπάει το κουδούνι;

Αγιασμός, μερικά βιβλία, λίγοι δάσκαλοι και καθηγητές και η σχολική χρονιά στη χώρα μας ξεκινάει. Πολλά πιτσιρίκια θα μάθουν με περηφάνια να γράφουν το όνομά τους και ακόμη περισσότεροι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες θα ακούσουν με καμάρι το μικρό τους να βάζει δειλά δίπλα-δίπλα τις συλλαβές και να διαβάζει!

Μπορεί να μας φαίνεται κάτι αυτονόητο και φυσιολογικό όλο αυτό αλλά δεν είναι. Η 8η Σεπτέμβρη ήταν η Παγκόσμια Ημέρα  κατά του Αναλφαβητισμού. Το παρακάτω άρθρο καταδεικνύει τις τεράστιες διαστάσεις που έχει στις μέρες μας ο αναλφαβητισμός ιδιαίτερα όσο αφορά το γυναικείο πληθυσμό.
793 εκατ. άνθρωποι δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν

"Περίπου 793 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο, στην πλειοψηφία τους νεαρά κορίτσια και γυναίκες, δεν ξέρουν να διαβάζουν ούτε να γράφουν, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η Unesco, δύο ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Unesco, 793 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι, στην πλειοψηφία τους νεαρά κορίτσια και γυναίκες», αναφέρει η Unesco σε ανακοίνωσή της.
Σε έντεκα χώρες ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ενηλίκων είναι αναλφάβητο. Πρόκειται για το Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, την Αιθιοπία, τη Γκάμπια, τη Γουινέα, την Αϊτή, το Μαλί, το Νίγηρα, τη Σενεγάλη, τη Σιέρα Λεόνε και το Τσαντ.

Περίπου «67 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας δεν παρακολουθούν μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 72 εκατομμύρια έφηβοι, που θα πρέπει να φοιτούν στον πρώτο κύκλο της δευτεροβάθμιας, δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην παιδεία», προσθέτει η Unesco στην ανακοίνωσή της.

«Ο κόσμος χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική δέσμευση υπέρ της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την κινητοποίηση επαρκών πόρων, προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά»
, δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα.

«Καλώ τις κυβερνήσεις, τις διεθνείς οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα να 
την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού πολιτική προτεραιότητα, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να αναπτύξει το δυναμικό του και να μετέχει ενεργά στην δημιουργία πιο βιώσιμων, πιο δίκαιων και πιο ειρηνικών κοινωνιών», προσέθεσε."Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2008 το 12-13% του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι. Δεν έχουν τη δυνατότητα να ούτε να κατανοήσουν αυτά που διαβάζουν ούτε να συμπληρώσουν μια απλή αίτηση.

Στη σύγχρονη εποχή ο αναλφαβητισμός είναι πληγή. Στερεί απο τ άτομα και τις κοινωνίες την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να ξεκολλήσουν απο τη λάσπη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...