Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η παχυσαρκία στην παιδική κ εφηβική ηλικίαΣτο άρθρο αυτό δεν θα επιμείνουμε τόσο στην περιγραφή της νόσου της παχυσαρκίας όσο στις προεκτάσεις που αυτή έχει στην ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και εφήβων. Όταν μιλάμε για παχυσαρκία εννοούμε την παθολογική συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Τα φυσιολογικά επίπεδα του λίπους κυμαίνονται στο 15-20% στο αντρικό και 20-25% στο γυναικείο σώμα. Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας το ποσοστό αυτό φτάνει απο 40 εώς και 70% σε ακραίες περιπτώσεις.

Ας έρθουμε λοιπόν στα παιδιά. Υπέρβαρο θεωρείται ένα παιδί όταν η ανάπτυξη του βάρους του είναι γρηγορότερη απο αυτή του ύψους του. Όσο πιο πολύ αυξάνεται το βάρος σε σχέση με το ύψος πάντα, το παιδί θα γίνεται απο υπέρβαρο, παχύσαρκο.

Τα αίτια ποικίλουν. Μπορεί η πάθηση να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, παθολογικά αίτια, ψυχολογικούς ή κληρονομικούς παράγοντες. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθει ότι πως όταν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι το παιδί έχει πιθανότητα 80% ν ακολουθήσει τα χνάρια τους. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 40% αν ο ένας γονιός είναι παχύσαρκος ενώ αν και οι δύο γονείς έχουν φυσιολογικό βάρος ο κίνδυνος για παιδική παχυσαρκία είναι μόνο 7%.
Τα σημαντικότερα όμως αίτια που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση είναι η διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης.

Τα στατιστικά στοιχεία όσο αφορά την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι συγκλονιστικά! Η χώρα μας ,παρόλη  την προίκα της μεσογειακής διατροφής που έχει στα μπαούλα της, είναι η πρώτη σε παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη και η τρίτη παγκοσμίως!!!Υπολογίζεται ότι  σε είκοσι χρόνια θα έχουν πεθάνει περισσότεροι άνθρωποι απο νοσήματα σχετικά με τη διατροφή παρά απο ναρκωτικά ή AIDS!
Στις ηλικίες 6-11 το ποσοστό της παχυσαρκίας είναι σχεδόν 1 στα 2 παιδιά, 54%!!Στην εφηβεία 12-17 ετών τα πράγματα δεν αλλάζουν και πολύ 40% των νέων είναι παχύσαρκοι.

Φεύγοντας απο τους αριθμούς ας έρθουμε στις συνέπειες. Ένας παχύσαρκος παιδικός οργανισμός μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα υγείας ανάλογα με αυτά ανθρώπων 40-50 χρόνων! Καρδιαγγειακά νοσήματα,αύξηση λιπιδίων στο αίμα, αθηρωμάτωση, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ορθοπεδικά και μυοσκελετικά νοσήματα, αναπνευστικές διαταραχές καθώς επίσης και σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι τα σωματικά προβλήματα που συνοδεύουν την παιδική παχυσαρκία.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν σταματούν εδώ. Τεράστιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου. Ένα παιδί με παχυσαρκία είναι εύκολος στόχος εμπαιγμού απο συνομήλικους και μεγαλύτερους. Εξαιτίας της φυσικής του κατάστασης είναι αποκλεισμένο απο πάρα πολλές δραστηριότητες όπως παιχνίδια και γυμναστική. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το κρατάνε συχνά μακριά απο το σχολείο. Όπως καταλαβαίνετε το σχολικό περιβάλλον γίνεται εχθρικό για ένα τέτοιο παιδί και το παιδί εχθρικό προς το σχολικό περιβάλλον. Η αυτοεκτίμησή του είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και αυτό μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στις σχολικές του επιδόσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά εκφράζουν σχολική άρνηση και ψυχοσωματικά προβλήματα.
Στην εφηβεία το πράγματα γίνονται χειρότερα. Η σεξουαλικότητα του νέου μπλοκάρεται απο την αυτοεικόνα του. Οι σχέσεις του με το άλλο φύλο είναι αν όχι ανύπαρκτες, εξαιρετικά προβληματικές. Οι δυσκολίες στις σχέσεις με συμμαθητές και φίλους εμμένουν. Οι κίνδυνοι της κατάθλιψης αλλά και της εγκατάλειψης του σχολείου είναι πλέον ορατοί. 

Το πρόβλημα φαντάζει άλυτο αλλά δεν είναι.Το κλειδί εδώ όπως και στα περισσότερα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά είναι η αποδοχή και η έγκαιρη παρέμβαση. Τα τυχόν ορμονολογικά ή παθολογικά αίτια που μπορεί να ευθύνονται είναι δυνατόν να ρυθμιστούν. Η πιο δύσκολη αλλά και πιο αποτελεσματική αλλαγή είναι αυτή που αφορά τον τρόπο ζωής.

Άμεση αλλαγή στη διατροφή όχι μόνο ως ποσότητα και ποιότητα φαγητού άλλα και ως φιλοσοφία είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε την τροφή ως επιβράβευση, τιμωρία, παρηγοριά ή παρέα. Απαραίτητη είναι η δραστική αλλαγή στο είδος των τροφίμων, στις ώρες αλλά και στις συνθήκες των γευμάτων.
Φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, όχι τυποποιημένες τροφές, περιορισμός των γλυκών, πλήρες πρωινό και γεύματα στα οποία θα είναι παρούσα όλη η οικογένεια είναι συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά.
Αν όλ αυτά συνδυαστούν με παιχνίδι, περιπάτους, δραστηριότητες με όλη την οικογένεια αλλά και φίλους τα αποτελέσματα στην ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού θα είναι θετικότατα. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι τ αγαπάτε έτσι όπως είναι και ότι σκοπός σας δεν είναι να τ αλλάξετε αλλά να τα βοηθήσετε ώστε να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μη διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια ειδικών όχι μόνο διαιτολόγων-διατροφολόγων αλλά και ψυχολόγων αφού πρέπει να παιδιά να αισθανθούν αυτοπεποίθηση.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή των γονιών είναι οι κάθε είδους οθόνες! Υπολογιστές και τηλεόραση ,κυρίως, κάνουν τα παιδιά καταναλώνουν φαγητό εξαιρετικά ανθυγιεινό χωρίς να μπορούν να υπολογίσουν τις ποσότητες. Επίσης στερούν τη δυνατότητα άσκησης.

Όσο αφορά τους εκπαιδευτικούς που έχουν στις τάξεις τους  παχύσαρκα παιδιά: θυμηθείτε ότι η αυτοεκτίμησή τους χρειάζεται τόνωση! Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι είναι πολλά περισσότερα απ την εμφάνισή τους. Σε κάθε ευκαιρία συζητήστε το θέμα με την τάξη. Διδάξετε την υγιεινή διατροφή. Μην επιτρέπετε ρατσιστικά σχόλια.  Επικοινωνήστε με τους γονείς κ προτρέψετε τους να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα του παιδιού. Οργανώνετε δραστηριότητες που εμπεριέχουν δράση και δώστε στο παιδί ηγετικό ρόλο.

Εν κατακλείδι όποιος κ αν είναι ο ρόλος σας στη ζωή ενός παχύσαρκου παιδιού βοηθήστε το να χαρεί τη ζωή και ν αγαπήσει τον εαυτό του!


                       ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ


                                                
                                                                ΒΙΒΛΙΑ

Παιδική παχυσαρκία
Ένας πλήρης οδηγός σχετικά με το βάρος, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση


Συγγραφέας: Pryke Rachel


Παιδική και εφηβική παχυσαρκία
Λύσεις, αντιμετώπιση, οδηγίες για τα παιδιά και όλη την οικογένειαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...