Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!!!

Μπαίνοντας αισίως στον Αύγουστο, το μήνα κατατεθέν του καλοκαιριού,  πολλές οικογένειες ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Βέβαια, η οργάνωση των διακοπών μπορεί να αποβεί αγχωτική, αφού πρέπει να καλύπτει τις επιθυμίες και τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Είναι εύκολο να φανταστούμε ότι για τις  οικογένειες που έχουν παιδί με ειδικές ανάγκες  δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο ο σχεδιασμός των διακοπών και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να φαντάζει εξουθενωτικό ακόμα και να το σκεφτείς!


Παρόλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του παιδιού σας, καθώς και ένας μικρός προγραμματισμός εκ των προτέρων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ευχάριστου και αξέχαστου οικογενειακού ταξιδιού!


Παρακάτω σας παραθέτουμε μικρές «συμβουλές», οι οποίες θα σας βοηθήσουν να περάσετε όμορφες οικογενειακές διακοπές :

·    Να Είστε Ρεαλιστές  Όταν Επιλέγετε Τον Προορισμό Των Διακοπών Σας:  Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν αντέχει την ιδιαίτερη ζέστη προτιμητέο είναι ο προορισμός σας να μην είναι σε μέρη που έχουν πολύ ήλιο και ζέστη το καλοκαίρι. Σκεφτείτε δραστηριότητες που το παιδί σας διασκεδάζει να κάνει και χρησιμοποιήστε τις ως σημείο έναρξης για το μέρος που θα αποφασίσετε να επισκεφτείτε. Παραδείγματος χάριν, μια φιλική μου οικογένεια έχει ένα 13χρονο γιο με εγκεφαλική παράλυση. Ο μικρός είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο και οι αγαπημένες του ασχολίες είναι οι βόλτες, η μουσική και να βλέπει τη θάλασσα. Παρά το γεγονός ότι οι γονείς του αρχικά ήθελαν να επισκεφτούν  την Καστοριά, στην πορεία σκέφτηκαν ότι θα ήταν προτιμότερο να πάνε στην Χαλκιδική όπου έχει όμορφες παραλίες, με διάφορα beach bar που έχουν μουσική και διαθέτουν τη δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο.

·  Να Έχετε Ρεαλιστικούς Στόχους Όταν Σχεδιάζετε Το Πρόγραμμα Των Διακοπών Σας:  Εννοείται πως οι λέξεις «διακοπές» και «πρόγραμμα» δεν μπορούν να ανήκουν στην ίδια πρόταση!!! Όμως, οι γονείς με παιδί με ειδικές ανάγκες  γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να τηρούν στο σπίτι τους ένα δομημένο και σταθερό πρόγραμμα και ταυτόχρονα να μπορούν να το διατηρήσουν όσο το δυνατόν και κατά τη διάρκεια των διακοπών.  Αναλογιστείτε το ποσό της δραστηριότητας και των ερεθισμάτων που το παιδί σας μπορεί να αντέξει. Ακόμα και τα παιδιά που δεν υπόκεινται στο πλαίσιο των ειδικών αναγκών δύσκολα διαχειρίζονται  μια γεμάτη, πολυάσχολη μέρα χωρίς να κουραστούν η να γκρινιάξουν. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν θα τα καταφέρετε να επισκεφτείτε ή να κάνετε τα πάντα, για αυτό σχεδιάστε να επισκεφτείτε και να κάνετε τα πιο σημαντικά για εσάς και για όλη την οικογένεια. Επίσης, είναι σημαντικό να τηρείτε το πρόγραμμα των ωρών του φαγητού. Εφαρμόζοντας όσο μπορείτε το πρόγραμμα που τελείτε και στο σπίτι θα βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί άνετα και παράλληλα θα ενισχύσετε θετικά την εμπειρία των διακοπών σας.

·        Σχεδιάστε Λεπτομερώς Τις Διακοπές Πριν Αναχωρήσετε: Πριν φύγετε από το σπίτι κάντε ένα λεπτομερές πλάνο με το που ακριβώς θα πάτε, τι θα χρειαστείτε και πως θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε ανάγκη που δύναται να προκύψει κατά τη διάρκεια των διακοπών. Παραδειγματικά, αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο είναι απαραίτητο να έχετε τις οδηγίες για το αεροδρόμιο, σχετικές πληροφορίες για το που θα παρκάρετε, τις ταυτότητες ή τα διαβατήρια σας και μια τσάντα ώμου με όλα τα απαραίτητα.

·        Δώστε Ιδιαίτερη Προσοχή Όταν Ετοιμάζετε Τα Φάρμακα Του Παιδιού Σας: Εάν το παιδί σας λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή εξασφαλίστε ότι θα τα τοποθετήσετε σε μέρος που θα είναι εύκολα προσβάσιμο. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να κρατάτε μια λίστα με τα φάρμακα που λαμβάνει το παιδί σας, ακολουθούμενα με την δοσολογία και το τηλέφωνο του παιδίατρου που παρακολουθεί το παιδί σας. Ακόμα καλύτερα θα ήταν σε περίπτωση ανάγκης να έχετε εντοπίσει εκ των προτέρων ένα φαρμακείο κοντά στην περιοχή που θα παραθερίσετε.


·     Απολαύστε Τις Διακοπές Σας!!!: Ο σχεδιασμός και η ετοιμασία του ταξιδιού σας μπορεί να αποδειχτούν αρκετά κουραστικές... Όταν με το καλό φτάσετε ασφαλείς στον προορισμό σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα, ξεχάστε τι έχετε να κάνετε όταν θα γυρίσετε σπίτι και απλά απολαύστε τις στιγμές που θα παρακολουθείτε το παιδί σας να διασκεδάζει και να έχει ένα διάπλατο χαμόγελο!!!


·      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...