Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Το blog Με Ειδική Ματιά ήταν μέσα!!!!!!!!

Χθες είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την γενική πρόβα της τελετής έναρξης των Special Olympics. Η εκδήλωση διήρκησε περισσότερο απο 4 ωρες και δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει καμία άλλη διοργάνωση!
Η αρχή έγινε απο το Γιώργο Καπουτζίδη και την Πόπη Τσαπανίδου, οι οποίοι είχαν την πολύτιμη βοήθεια ενός        αθλητή των Special Olympics. 

Στη συνέχεια η Νατάσα Μποφίλιου και η Ηρώ στόλισαν με τις φωνές τους το Καλλιμάρμαρο! Τη σκυτάλη πήρε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού που ερμήνευσε μελωδίες του Μάνου Χατζηδάκη. Τσολιάδες παρατάχτηκαν κατά μήκος της μεγάλης σκηνής γεμίζοντάς την με λεβεντιά ελληνική!

Απο τα θεαματικότερα συμβάντα της βραδιάς ήταν οι κρητικοί μουσικοί που έπαιξαν, όχι με λίρες ή κάποιο άλλο παραδοσιακό όργανο αλλά με στάμνες που στο τέλος τις έσπασαν! Και εδω η παρουσία των special αθλητών ήταν γεγονός!

Ακολούθησε η παρέλαση των χωρών που συμμετέχουν στα Special Olympics. Περισσότερες απο 180 χώρες απο όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης παρέλασαν απο το Σταδιο. Δεν είχαμε την τιμή να δούμε τους αθλητές αλλά ενθουσιαστήκαμε πολύ με τη ζωντάνια των εθελοντών που πήραν τη θέση τους για τις ανάγκες της πρόβας.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που μπήκε στη σκηνή η ελληνική σημαία! Στην επίσημη τελετή έναρξης θα συνοδεύεται απο σπουδαίους αθλητές των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Τη σημαία υποδέχτηκαν ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού.Παιδική χορωδία με τη συνοδεία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνο.

Τους θεατές γοήτευσε η ελληνική μυθολογία! Η αρχή έγινε με τη Θεογονία του Ησίοδου. Κυρίαρχος ήταν ο Έρωτας, η ζωογόνος δύναμη που κινεί το σύμπαν και τις καρδιές των ανθρώπων!

Χορευτές απεικόνισαν με εξαιρετική χάρη τον ωκεανό και ξυλοπόδαροι έκοβαν την ανάσα με τα ακροβατικά και τα εντυπωσιακά κοστούμια τους!
Στο τέλος ο Έρωτας υψώνεται κυρίαρχος στη σκηνή! Έτσι όπως πρέπει να υψώνεται κυρίαρχος στις καρδιές και στην καθημερινότητά μας.

 Απο τις πιο συγκινητικές στιγμές τις διοργάνωσης ήταν οι 12 αθλητές των Special Olympics, προερχόμενοι απο διαφορετικές χώρες! Στο πλευρό της Μαρίας Μενούνος παρουσίασε το καθένας τον εαυτό του, τη χώρα του, τη γλώσσα του αλλά και τη μεγαλύτερη νίκη του! Μας άρεσε ο δυναμισμός της ελληνίδας αθλήτριας, αλλά και η νίκη ενός αμερικάνου αθλητή: το ότι έγινε κουμπάρος στο γάμο του αδερφού του!

Μετά σειρά είχε το παραμύθι των παραμυθιών, ο μύθος εκείνος που συμβολίζει το συλλογικό ασυνείδητο αλλά και την ψυχή και τους αγώνες του Έλληνα σήμερα και πάντα: η Οδύσσεια! 

Ένα εξαιρετικής αισθητικής καράβι ταξιδεύει στη σκηνή γεμάτο με ναύτες. Απο τα μεγάφωνα ακούγονται στίχοι απο το έπος της Οδύσσειας του Ομήρου και απο την Ιθάκη του Καβάφη! Η ελληνική γλώσσα, η ελληνική έμπνευση, η ελληνική δημιουργικότητα και το ελληνικό μεγαλείο αποδεικνύουν άλλη μια φορά την αδιάσπαστη συνέχειά τους στο χώρο και στο χρόνο!

Τα πρόβατα του Κύκλωπα Πολύφημου συναντάνε, τον Κύκλωπα εξουδετερώνουν, με τα κύματα του Ποσειδώνα παλεύουν,τις σειρήνες αγνοούν, αλλά όλα τα εμπόδια τα ξεπερνούν! Νικητές και χαρούμενοι επιστρέφουν στην Ιθάκη. 
Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν. 

Και αφού καταλάβαμε οι Ιθάκες τι σημαίνουν και θυμηθήκαμε οτι οι δυσκολίες και οι νίκες είναι στο αίμα μας τη θέση τους στη σκηνή πήραν ο Μάριος Φραγκούλης και η Βανέσα Γουίλιαμς.
Μας παρουσίασαν τους καλλιτέχνες όπως ο Βιτόριο Γκρικόλο, ο Στέφανος Κορκολής που έχει συνθέσει τον ύμνο των Special Olympics, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Δυστυχώς δεν είδαμε τον εξαίρετο Στίβι Γουόντερ.

Η είσοδος της σημαίας των αγώνων στο στάδιο δια μέσου της παράταξης εθελοντών με παραδοσιακές στολές απ όλο τον κόσμο έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στη νύχτα!

Φαντασμαγορικό ήταν το θέαμα με τους πυρσούς που είμαστε σίγουρες οτι η παρουσία της φλόγας των αγώνων θα του δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη!

Φεύγοντας είχαμε την πεποίθηση ότι κάθε αθλητής, ο κάθε Οδυσσέας θα καταφέρει να φτάσει σώος στην Ιθάκη του αφού θα έχει απολαύσει ένα μαγευτικό ταξίδι! 

Φωτογραφίες απο τη χθεσινή νύχτα θα μπορέσετε να δείτε στη σελίδα του blog στο facebook http://www.facebook.com/pages/Perieidikisagwgis-blog-Με-Ειδική-Ματιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...