Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

ΚΕ.Δ.Δ.Υ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης & Υποστήριξης)Τα  ΚΕ.Δ.Δ.Υ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης) και οι Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες αποτελούν τους  δημόσιους φορείς, όπου η ειδική διαγνωστική έκθεση τους γίνεται δεκτή από το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Συνεπώς, βάσει νόμου Ν.3699/2008οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ενός μαθητή πιστοποιούνται μόνο μέσω διαγνωστικής έκθεσης από τους ανωτέρω φορείς.

Συγκεκριμένα, τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ αποτελούν τα παλαιά Κ.Δ.Α.Υ, τα οποία μετονομάστηκαν με το νόμο περί Ειδικής Αγωγής Ν. 3699/2008 ΦΕΚ 199 τ.Α΄.  Τα κέντρα αυτά απευθύνονται σε μαθητές 4 έως 22 ετών, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολίες προσαρμογής στο σχολικό πλαίσιο.

Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ έχουν ως σκοπό της παροχή υπηρεσιών διάγνωσης, διαφοροδιάγνωσης και υποστήριξης των μαθητών που αντιμετωπίζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς επίσης να πληροφορήσει, να υποστηρίξει και να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την κοινωνία. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το έργο του ΚΕ.Δ.Δ.Υ χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα και από κοινού αποφάσεις της διεπιστημονικής ομάδας που το απαρτίζει. Η τελική διάγνωση προκύπτει από τη συνεδρίαση όλων των ειδικοτήτων που έχουν εμπλακεί στην αξιολόγηση του μαθητή. Συνήθως, οι διεπιστημονική ομάδα απαρτίζεται από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από ψυχολόγο και από κοινωνικό λειτουργό. Συνεπικουρικά, άλλες ειδικότητες μπορούν να λάβουν μέρος στην αξιολόγηση του μαθητή, ανάλογα με το αίτημα, όπως λογοθεραπευτής, παιδοψυχίατρος, εργοθεραπευτής ή φυσικοθεραπευτής.Επιπλέον, στις αρμοδιότητες του ΚΕ.Δ.Δ.Υ εντάσσονται τα εξής: 
  • η ανίχνευση των μαθητών με δυσκολίες
  • η διάγνωση του είδους της δυσκολίας των μαθητών
  • τη γενικότερη αξιολόγηση του μαθητή
  • την εισήγηση για την εγγραφή και φοίτηση του μαθητή σε κατάλληλη σχολική μονάδα
  • τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη γονέων και μαθητών
  • την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στους γονείς
  • υποστήριξη-πληροφόρηση των εκπαιδευτικών
  • εισήγηση για αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών των μαθητών που εμπίπτουν στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (εξέταση φυσικών αδυνάτων: http://edu.klimaka.gr/anakoinoseis-panellhnies/plhrofories-panellhnies/434-ejetash-fysikws-adynatwn-panellhnies.html ) 
  • εισήγηση για την κατάρτιση προσαρμοσμένων εξατομικευμένων προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...