Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Το "λευκό μπαστούνι" του 2χρονου Oscar O'Sullivan-Hughes...


Στο Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου ζει ο μικρός και συνάμα γλυκός Oscar O'Sullivan-Hughes, ο οποίος είναι εκ γεννητής τυφλός εξαιτίας μια σπάνιας γενετικής ασθένειας, της «Συγγενής Αμαύρωσης του Λεμπέρ».


Βέβαια, οι ανυπόμονοι κάτοικοι της πόλης όταν αντικρίζουν τον Oscar με το άσπρο του μπαστούνι υποθέτουν ότι είναι ένα από τα παιχνίδια του μικρού, με συνέπεια να τον σπρώχνουν με διάθεση μη αποδοχής. Εκείνοι αγνοώντας ότι το λευκό μπαστούνι του Oscar αποτελεί τα «μάτια» του για την ανακάλυψη του κόσμου διαπράττουν ύβρις καθώς η διάθεση της εποχής μας δε τους επιτρέπει να εξέλθουν από τη σφαίρα της ατομικότητας και των προσωπικών παρωπίδων…

Οι γονείς του επιθυμούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο αναφορικά με την παιδική τύφλωση. Η μητέρα του Όσκαρ, Ms Huges ανέφερε ότι: « Ο γιός μου χρησιμοποιεί το λευκό μπαστούνι από τότε που πρωτοπερπάτησε. Συχνά όταν βγαίνουμε έξω για ψώνια σταματάει σε μαγαζιά για να μυρίσει το φρέσκο ψωμί, να αγγίξει τα ψυγεία ή να μυρίσει τα αρώματα. Πολλοί άνθρωποι θα έχαναν τη ψυχραιμία τους με τον Όσκαρ, συγκεκριμένα μερικοί όντας μη ευαίσθητοι τον σπρώχνουν θεωρώντας ότι τους χρονοτριβεί. Συχνά αναρωτιόμαστε ότι πιθανά αυτή η συμπεριφορά τους οφείλεται στη μη ενημέρωση για την παιδική τύφλωση ή εικάζουν ότι είναι αδιανόητο ένα τόσο μικρό παιδί να είναι τυφλό».

Επιπρόσθετα η Ms Hughes τονίζει ότι η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την παιδική τύφλωση οδηγεί στον εις μάκρος αγώνα των οικογενειών εξαιτίας της ανυπαρξίας ειδικευμένων υπηρεσιών.  Τώρα ο Όσκαρ με την πολύτιμη βοήθεια της οικογένειας του πρωτοστατεί σε εκστρατεία για ευαισθητοποίηση περί της παιδικής τύφλωσης με σκοπό να συγκεντρωθούν 50000 λίρες για την «Henshaws Society for Blind People». Η προκείμενη κοινότητα βοηθά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να δημιουργήσουν ικανότητες που χρειάζονται για να διάγουν μια ζωή χωρίς εμπόδια.

Αν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση περί των ατόμων με ειδικές ανάγκες εκλείπει ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί τον πυρήνα των αλλαγών στην ειδική αγωγή δεν  έχουμε παρά μόνο να ελπίζουμε σε μια παγκόσμια αφύπνιση…


πηγή: 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...