Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής ΕργασίαςΗ Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και κυρίως τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Η μέρα, είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της Αφρικής, που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Τι είναι η παιδική εργασία;

Παρόλο που οι ορισμοί διαφέρουν, ως παιδική εργασία ορίζεται η δουλειά που γίνεται από παιδιά κάτω των 15 ετών (σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες κάτω των 14) η οποία επιβαρύνει ή βλάπτει τη σωματική, συναισθηματική, διανοητική, κοινωνική ή/και πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Ορισμένες φορές, η εργασία δεν βλάπτει τα παιδιά. Ενδέχεται ακόμη και να τα βοηθήσει να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και το αίσθημα της ευθύνης. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι όταν μιλάμε για παιδική εργασία, εννοούμε την εργασία που είναι επιζήμια και επιβλαβής για τα παιδιά, ή η εργασία που τους στερεί το δικαίωμα να αναπτυχθούν πλήρως, να παίξουν ή να πάνε στο σχολείο.

Τα παιδιά που δουλεύουν αποτελούν, κατ’ επέκταση, εύκολα θύματα κακοποίησης, σωματικής και σεξουαλικής, από τους εργοδότες τους, και συχνά δουλεύουν σε εξαιρετικά ανθυγιεινά περιβάλλοντα, που αρκετές φορές καταλήγουν να είναι μοιραία για τη ζωή τους. Εξαιτίας της ευάλωτης θέσης τους, τα παιδιά που εργάζονται δεν απολαμβάνουν των βασικών εργατικών δικαιωμάτων, και όπως αναμενόταν, δεν λαμβάνουν και μισθούς ανάλογους με αυτούς των ενηλίκων.

Παγκοσμίως, η πλειοψηφία των παιδιών που εργάζονται προέρχεται από τις φτωχότερες κοινωνικές τάξεις.

Συνεργασία των Συνηγόρων του Παιδιού στη ΝΑ Ευρώπη

Οι Συνήγοροι που ασχολούνται με τα Δικαιώματα του Παιδιού στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης συναντήθηκαν στην Κροατία στις 19-20 Μαΐου και συνυπέγραψαν συμφωνητικό για την λειτουργία Δικτύου συνεργασίας μεταξύ τους.

Το συμφωνητικό υπογράφηκε από 15 Ανεξάρτητες Αρχές της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης, που στο αντικείμενο δραστηριότητάς τους περιλαμβάνεται η προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού και αναμένεται να συμβάλλει στην στενότερη συνεργασία μεταξύ τους.

Το συμφωνητικό υπογράφηκε από Συνηγόρους των Αλβανίας, Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κοσόβου, Κροατίας, Κύπρου, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Σερβίας, Αυτόνομης Επαρχίας της Βοϊβοδίνας, Ρουμανίας και Σλοβενίας.

Η επικίνδυνη παιδική εργασία πλήττει 115 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο

Η παιδική εργασία υπονομεύει συστηματικά την πρόοδο για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τη μείωση της φτώχειας, την πρόσβαση στην Εκπαίδευση, την καταπολέμηση του AIDS και την Ισότητα των φύλων, υποστηρίζει η UNICEF με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας. Αν αποτύχουμε να νικήσουμε την παιδική εργασία θα αποτύχουμε στην επίτευξη των στόχων αυτών.

Ως επικίνδυνη παιδική εργασία ορίζεται η εργασία που βλάπτει τη σωματική διανοητική ή πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού και αυτή τη στιγμή επηρεάζει 115 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Η πλειοψηφία των παιδιών που εργάζονται, απασχολούνται σε επικίνδυνες μορφές παιδικής εργασίας που μπορεί να τους προκαλέσει μόνιμες βλάβες ή να επηρεάσει όλη τη ζωή τους και ενδεχομένως και τη ζωή των παιδιών τους.

Η επικίνδυνη παιδική εργασία είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τομέα των κατασκευών, της εξόρυξης και της γεωργίας, όπου τα παιδιά μεταφέρουν βαριά φορτία, εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες ή χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα. Εκτιμάται πως το 60% του συνόλου της παιδικής εργασίας - πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά - απασχολούνται στη γεωργία.

Η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την άρση των επιφυλάξεων που καλύπτουν τη γεωργία με την κύρωση των σχετικών συμβάσεων 138 ή 182 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά που απασχολούνται στη γεωργία έχουν προστατευμένα τα δικαιώματά τους στην προστασία και την εκπαίδευση.

Οι χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας είναι συχνά οι πιο αόρατες στα συστήματα συλλογής στοιχείων. Χωρίς αξιόπιστα στοιχεία τα κράτη και οι συνεργάτες τους δεν μπορούν να αναπτύξουν κατάλληλη πολιτική και προγράμματα για να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα παιδιά. Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τα κορίτσια των οποίων η εργασία δεν φαίνεται πουθενά, παρά τις εκτιμήσεις πως 10 εκατομμύρια κορίτσια είναι παγιδευμένα σε οικιακή εργασία ή τα πολλά περισσότερα εκατομμύρια που εξαναγκάζονται από τα δίκτυα της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Καθώς βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης μια νέα σύμβαση για την οικιακή εργασία, η UNICEF απευθύνει έκκληση σε κράτη και συνεργάτες να αναγνωρίσουν την εργασία των κοριτσιών - συμπεριλαμβανομένης της οικιακής παιδικής εργασίας και να υποστηρίξουν νέες μεθόδους και καινοτόμα συστήματα συλλογής στοιχείων ώστε να εξασφαλισθεί η συμπερίληψη των παιδιών στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής και των σχεδίων δράσης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...