Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

Παιδέψτε τα με χάδια!!! :-)

Η τελευταία μέρα του Απρίλη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια μέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά. Για πολλά χρόνια γονείς κ εκπαιδευτικοί δυστυχώς και τα ίδια τα παιδιά ασπάζονταν άκριτα το ρητό <<όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος>>.
Κύλησε νερό στ αυλάκι του χρόνου. Έρευνες και μελέτες έδειξαν ότι το ξύλο δεν βγήκε απο τον παράδεισο. Συγκεκριμένα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics και μελετά τη σχέση της σωματικής τιμωρίας των παιδιών απο τους γονείς τους με τη συμπεριφορά των παιδιών επιβεβαιώνει τα άνωθι.


Εξετάστηκαν 2.461 παιδιά στην ηλικία των τριών ετών. Καταγράφηκε κατά πόσο οι γονείς τους χρησιμοποιούσαν μεθόδους σωματικής τιμωρίας στην καθημερινότητα για να «πειθαρχήσουν» τα παιδιά τους και πόσο συχνά.

Ακόμα και ήπια σωματική κακοποίηση των παιδιών – απλό χτύπημα στο μάγουλο ή στα οπίσθια του παιδιού σε πάνω από δύο επεισόδια το μήνα – είχαν σημαντικά αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά αυτών των παιδιών στην ηλικία των πέντε ετών.Συγκεκριμένα, δύο χρόνια αργότερα εμφάνιζαν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας και προβληματικής συμπεριφοράς.Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών και δε μπορούσαν να αποδοθούν σε καταστάσεις όπως η ψυχολογική κακοποίηση, η παραμέληση, επιθετικότητα των γονιών, το άγχος, η κατάθλιψη των 

γονιών, η χρήση ναρκωτικών ουσιών

Τα παιδιά αναπαράγουν αυτά που μαθαίνουν με μεγάλη ακρίβεια. Το ζητούμενο σε μία τιμωρία δεν πρέπει να είναι ο πόνος και η ταπείνωση αλλά το να καταλάβει το παιδί γιατί δεν πρέπει να επαναλάβει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Το σπουδαιότερο όμως είναι να μάθουμε γονείς και εκπαιδευτικοί στα παιδιά είναι να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους ενήλικες με ηρεμία και διάλογο. Η βία φέρνει μόνο βία.

Χρησιμοποιείστε λοιπόν τα χέρια σας για να στηρίξετε και να χαϊδέψετε τα παιδιά σας και μόνο. Τα υπόλοιπα αφήστε τα στο διάλογο και τη συνέπεια. Θα διαπιστώσετε ότι κάνει 
θαύματα!

Το παρακάτω βιντεάκι είναι μια παραγωγή του Συνήγορου του παιδιού κατά της Σωματικής τιμωρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...