Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Αυτισμός...μια άλλη πραγματικότητα!

Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ,την 1η Νοεμβρίου του 2007 απο τον ΟΗΕ, ως παγκόσμια μέρα αυτισμού. Ως στόχο έχει την ενημέρωση του πληθυσμού για τον αυτισμό προκειμένου να γίνουν τα σωστά βήματα ώστε τα άτομα με αυτισμό να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.


Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νευροψυχιατρική διαταραχή που εμποδίζει το άτομο να εξελιχθεί φυσιολογικά και να ενταχθεί στην κοινωνία. Εκδηλώνεται πριν την ηλικία των 3 και διαρκεί για όλη τη ζωή του ατόμου. Εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια με αναλογία 3-4  αγόρια προς 1 κορίτσι. Υπολογίζεται ότι 535.000 παγκοσμίως έχουν αυτισμό.


Με αφορμή την ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν έκανε την εξής δήλωση:
Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γ.Γ. ΟΗΕ
Ο αριθμός των παιδιών και των ατόμων με αυτιστικές διαταραχές συνεχίζει να αυξάνεται σε κάθε έθνος, σε κάθε φυλετική, εθνοτική  ή κοινωνική ομάδα. Αν και η αναγνώριση των αυτιστικών διαταραχών από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα έχει βελτιωθεί, η ενημέρωση του κοινού παραμένει σε χαμηλό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς  αποτελεί την ευκαιρία για δράση και παροχή βοήθειας.
Τα παιδιά και τα άτομα με αυτιστικές διαταραχές αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες που συνδέονται με το στίγμα και τις διακρίσεις καθώς και με την έλλειψη πρόσβασης σε φροντίδα. Πολλοί αγωνίζονται αντιμετωπίζοντας πολλαπλά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή. Πάρα πολλά άτομα βρίσκονται αντιμέτωπα με φοβερές διακρίσεις, την κακοποίηση και την απομόνωση, ενώ τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τους παραβιάζονται.
Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη διαταραχή. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις. Για το λόγο αυτό είναι τόσο  σημαντική η ενημέρωση για τις ενδείξεις του αυτισμού όπως  και η παροχή υπηρεσιών το συντομότερο δυνατό.
Κρίσιμης σημασίας είναι επίσης η στήριξη των γονέων, η δημιουργία θέσεων εργασίας για τα άτομα με αυτισμό με βάση τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους και η βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης  ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών με αυτισμό.
Αν κάνουμε αυτά τα βήματα, θα κερδίσει η κοινωνία στο σύνολο της, βελτιώνοντας την κατάσταση των  ατόμων με αυτισμό και των αγαπημένων  τους προσώπων. Όπως έχει πει η μητέρα ενός παιδιού με αυτισμό: «Αν και  κόρη μου έχει προχωρήσει πολύ, εγώ έχω προχωρήσει ακόμη περισσότερο».
Ας περπατήσουμε μαζί το δρόμο προς ένα κόσμο φροντίδας, έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς.
Και αφού δώσαμε κάποιες γενικές πληροφορίες ας δούμε το θέμα του αυτισμού και απο άλλες σκοπιές αρχής γενομένης απο αυτήν των γονιών. Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει 7 περίπου λεπτά απο την καθημερινότητα γονιών με αυτιστικά παιδιά. Σας παρακαλούμε να το παρακολουθήσετε χωρίς οίκτο, με ανοιχτό μυαλό και να κάνετε μια πράξη: πολλαπλασιάστε τις δυσκολίες των ανθρώπων αυτών με τα 1440 λεπτά της ημέρας, τις 30 ημέρες του μήνα, τους 12 μήνες του χρόνου κ όλα τα χρόνια ζωής των παιδιών τους και θυμηθείτε το αποτέλεσμα την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα αυτιστικό παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...