Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

«Η επιληψία δεν είναι επιλήψιμη».

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Επιληψία (Π.Σ.Α.Μ.Ε) διοργάνωσε στις 14/2/2011 εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επιληψίας με τον εύστοχο τίτλο: «Η επιληψία δεν είναι επιλήψιμη».


Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου εξειδικευμένοι επιστήμονες μίλησαν για την Επιληψία. Ο σκοπός της ανωτέρω εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού τόσο για την ύπαρξη του σωματείου, όσο και για την περαιτέρω ενημέρωση για την επιληψία.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Π.Σ.Α.Μ.Ε ιδρύθηκε από πάσχοντες και συγγενείς πασχόντων έως δεύτερου βαθμού.

Παραθέτουμε μερικά σημεία του δελτίο τύπου που δημοσίευσε το σωματείο, τα οποία αναφέρονται στην επιληψία και στο σκοπό του Π.Σ.Α.Μ.Ε:
«Η επιληψία είναι μια κοινή και αρκετά συχνή νευρολογική και όχι ψυχιατρική πάθηση, όπως δυστυχώς συχνά θεωρείται. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα οι πάσχοντες είναι περίπου 100.000 – 120.000.
Παρά την αξιοσημείωτη επιστημονική πρόοδο στη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, οι –από αιώνες– βαθειά ριζωμένες στρεβλές αντιλήψεις για τη φύση της (π.χ, οι αντιεπιστημονικοί ισχυρισμοί περί «δαιμονισμού» ή «σεληνιασμού») εξακολουθούν να καθορίζουν τη στάση της κοινωνίας, που την αντιμετωπίζει κυριολεκτικά σαν μια «κατάρα». Έτσι, καταλήγει το κυριότερο πρόβλημα των πασχόντων και του περίγυρού τους να μην είναι η ίδια η πάθηση, αλλά οι επιπτώσεις της λανθασμένης και, ταυτόχρονα, μηδαμινής πληροφόρησης της κοινωνίας σχετικά με το θέμα.
Εξαιτίας των διαστρεβλώσεων, οι πάσχοντες που καλύπτονται απολύτως απ’ τα φάρμακα επιλέγουν να αποκρύπτουν την ύπαρξη της πάθησης, φοβούμενοι την απόρριψη. Έτσι, υπομένουν αβοήθητοι και σιωπηλοί στο σχολείο, τη δουλειά, τις εξετάσεις κ.λ.π. τις δυσκολίες που συνεπάγεται η πάθηση και η αντιεπιληπτική αγωγή. Παράλληλα, όσοι πάσχουν από φαρμακοανθεκτική μορφή επιληψίας, αδυνατώντας να το κρύψουν, αντιμετωπίζουν μια ζοφερή πραγματικότητα. Συχνότατα, άτομα καθ’ όλα ικανά να εργαστούν και να έχουν κοινωνικές σχέσεις, αποσύρονται στα σπίτια τους, αφού το μήνυμα που λαμβάνουν σχεδόν από παντού είναι πως αξίζουν λιγότερο κι έχουν μειωμένες δυνατότητες και δικαιώματα σε σχέση  με τους υπολοίπους.
Παράλληλα, η Πολιτεία επιδεικνύει αδιαφορία και αδράνεια: α) απουσία ολοκληρωμένου κέντρου διάγνωσης και αντιμετώπισης της επιληψίας στον ελλαδικό χώρο, κατά τα πρότυπα των σύγχρονων συστημάτων υγείας, β)παντελής έλλειψη συμβουλευτικών σταθμών και νομοθετικού προστατευτικού πλαισίου γ)πρωτοβουλιών για ενημέρωση του κοινού δ) εξασφάλιση απασχόλησης και ε) ανάπτυξη δομών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ατόμων με επιληψία και των συγγενών τους. 
Το Π.Σ.Α.Μ.Ε. δημιουργήθηκε για να αγωνιστεί για την ουσιαστική αλλαγή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Διεκδικούμε το τέλος του στιγματισμού και αποκλεισμού των ατόμων με επιληψία και την πλήρη και ισότιμη κοινωνική τους ένταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...