Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

"ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ"

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ( Corporal Punishment);

Ορίζεται ως η πράξη επιβολής πόνου ή σωματικής δυσφορίας σε ανήλικο, με σκοπό τον σωφρονισμό ή τον έλεγχο της συμπεριφοράς του. Μορφές σωματικής τιμωρίας μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, το «ξύλο», το χαστούκι, το άγριο σπρώξιμο, το χτύπημα με αντικείμενο, το ταρακούνημα, το τράβηγμα (αυτιού, μαλλιών κ.λπ.), το δάγκωμα κ.α.
Ο νέος νόμος 3500/06 για την ενδοοικογενειακή βία απαγορεύει την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου ως μέσο σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής του, με τη ρητή διευκρίνιση ότι η σωματική τιμωρία δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπτά μέτρα σωφρονισμού και ότι η χρήση της επισύρει για τους γονείς τις συνέπειες  της κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Η σωματική τιμωρία απαγορεύεται ρητά σε σχολεία και ιδρύματα.
Το Μάιο του 2010 ανακοινώθηκε ότι οι σωματικές τιμωρίες στα παιδιά πρόκειται να καταργηθούν σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες. Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μοντ ντε Μποέρ Μπουκίτσιο δήλωσε ότι «ελπίζουμε να αποκτήσουμε μια ζώνη απαλλαγμένη από τις σωματικές τιμωρίες και να την ονομάσουμε Ευρώπη». Η σωματική τιμωρία μέχρι σήμερα απαγορεύεται σε 21 χώρες, αλλά σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει προθυμία στην υιοθέτηση νόμου με τον οποίο οι γονείς δεν θα μπορούν να εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους. "Οφείλουμε να εξηγήσουμε ότι η εξουσία των γονέων δεν τίθεται σε αμφιβολία, ούτε η ανάγκη της ύπαρξης ενός πειθαρχικού πλαισίου" πρόσθεσε η ντε Μποέρ Μπουκίτσιο και τόνισε ότι κάθε είδους τιμωρία πρέπει να αποφεύγεται και πρέπει να εφαρμόζονται άλλες μέθοδοι (http://www.kalymniansvoice.gr/el/index.php?option=com_content&view=article&id=2094:2010-05-21-08-37-18&catid=62:2009-06-24-11-29-22&Itemid=224).


Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΚΟ!

Σύσσωμη η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι η χρήση της σωματικής τιμωρίας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τονίζοντας ότι συχνά οδηγεί σε σωματική κακοποίηση αφού τα όρια μεταξύ του επιτρεπτού σωφρονισμού και της υπερβολικής βίας είναι δυσδιάκριτα.
Ακόμα, έρευνες δείχνουν ότι η συχνή χρήση της συνδέεται με αρνητικές συνέπειες, όπως:
§  εμφάνιση ψυχολογικών διαταραχών
§   χαμηλή σχολική επίδοση
§   προβλήματα κοινωνικοποίησης
§  αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για χρήση σωματικής βίας στην ενήλικη ζωή
§  η πλειοψηφία των περιπτώσεων δείχνει ότι οι ανήλικοι επαναλαμβάνουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά
§  δεν αποτελεί παιδαγωγικό μέσο καθώς υποτιμά τη δύναμη και τα ευεργετικά αποτελέσματα του λόγου, εξαίρει τη σωματική υπεροχή, διδάσκει στα παιδιά ότι η χρήση σωματικής δύναμης αποτελεί θεμιτό μέσο επίλυσης προβλημάτων και υποστηρίζει ότι η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι επιτρεπτή προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος

Ο «ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το Δίκτυο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας (http://www.somatikitimoria.gr/) στα παιδιά δημιούργησε ένα εξαιρετικό φυλλάδιο/αφίσα, το οποίο εμπεριέχει το «δεκάλογο» κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά:
·        1. Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, έχουν δικαίωμα στην προστασία από κάθε μορφή βίας. 
Η σωματική τιμωρία είναι μια μορφή βίας.
·         2. Το ξύλο, το χαστούκι, το τράβηγμα αυτιού και γενικά η επιβολή σωματικού πόνου στο παιδί είναι μορφές σωματικής τιμωρίας και πλέον δεν επιτρέπονται από το νόμο (Ν.3500/06, άρθρο 4).
·         3. Κανένα πρόσωπο που έχει στην ευθύνη του ένα παιδί δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλλει σωματική τιμωρία.
·         4. Οι γονείς έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και οφείλουν να τα μεγαλώνουν χωρίς να χρησιμοποιούν βία σε βάρος τους και να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους.
·         5. Η σωματική τιμωρία θίγει την προσωπικότητα του παιδιού.
·         6. Η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο διαπαιδαγώγησης.
·         7. Ένα παιδί που μεγαλώνει με ξύλο, μαθαίνει να λύνει τα προβλήματά του με βίαιο τρόπο και είναι πιθανό να ασκήσει βία σε άλλους αργότερα.
·         8. Η σωματική τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησης
·         9. O διάλογος και η μη βίαιη διαπαιδαγώγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται στη ζωή του.
·         10. Είναι στο χέρι μας να βγάλουμε το ξύλο και τη βία από τη ζωή των παιδιών!
(Αξίζει να δείτε την πολύχρωμη και άκρως ενδιαφέρουσα αφίσα του δικτύου: http://www.somatikitimoria.gr/downloads.htm.)

Επιπρόσθετα, σας παραθέτουμε το τηλεοπτικό σποτ του Δικτύου, το οποίο με καρτουνίστικη διάθεση προβάλει άσχημες εικόνες από στιγμές μέσα στην οικογένεια, όπου η σωματική βία αποτελεί μέσο διαπαιδαγώγησης. Ο σκοπός του σποτ είναι να υπερτονίσει το «ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ». Πραγματικά, αποτελεί ένα πολύ καλό τηλεοπτικό σποτ που δυστυχώς δεν προβλήθηκε επαρκώς στους δέκτες μας, με συνέπεια το μήνυμά του να μην περάσει έντονα και ηχηρά,-όπως του αναλογούσε:

Ακόμα, ένα σημαντικό τηλεοπτικό μήνυμα είναι πολύ ενδιαφέρον. Προέρχεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο σκοπός του είναι να διατρανώσει το  «Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών»:


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...