Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

3 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Μέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκεςΣήμερα 3 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε παγκοσμίως την Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Συγκεκριμένα από το 1992 καθιερώθηκε η μέρα αυτή μετά από το ψήφισμα του ΟΗΕ για το Πρόγραμμα Δράσης για τα ΑμεΑ. Στην χώρα μας το 1996, η κυβέρνηση με νόμο θέσπισε την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, νόμος που προήλθε σαφώς μέτα από αρκετούς αγώνες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους.
Βάση  τα στοιχεία, στη χώρα μας το 9% περίπου του πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρία, ενώ παγκοσμίως το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 10%. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2006 είχαν καταγραφεί περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο με αναπηρία.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Η εναρώτηση μας φυσικά περιστρέφεται γύρω από το γεγονός από το πότε θα αποκτήσουν τα άτομα αυτά τη θέση που τους αναλογεί στο κόσμο, δηλαδή το αυτονόητο: ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;
Κάθε χρόνο στις 3 Δεκέμβρη υπάρχει έντονη συζήτηση  για αυτό το θέμα, αλλά στις 4, με ένα μαγικό τρόπο όλα αυτά ξεχνιούνται… Ας ελπίσουμε ότι φέτος κάτι θα αλλάξει, εξάλλου η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...