Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Υπάρχει καλύτερο σχολείο....και το θέλουμε!!!


Μετεωρολογικός σταθμός και σεισμογράφος λειτουργούν στο Λύκειο Κρανιδίου, ενώ καθηγητές και μαθητές θέλουν να δημιουργήσουν και αστεροσκοπείο. Αν και το τελευταίο σχέδιό τους καθυστερεί εξαιτίας της γραφειοκρατίας, παρ΄ ότι έχουν ήδη προμηθευτεί δυο επαγγελματικά τηλεσκόπια, είναι αποφασισμένοι να το υλοποιήσουν με δικά τους μέσα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», κάθε πρωί, ένας καθηγητής συνοδεία μαθητών επισκέπτεται τον μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται μέσα στην αυλή του σχολείου και είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΜΥ) για να πάρει τις προγνώσεις για την περιοχή Κρανιδίου. Μία φορά την εβδομάδα, στις 8.30 το πρωί, είκοσι νέοι και ο καθηγητής τους συγκεντρώνονται έξω από το δωμάτιο όπου στεγάζεται ο μετεωρολογικός σταθμός, και κάνουν μάθημα. Στο ίδιο σχολείο, λειτουργεί και ένας πρότυπος σεισμογράφος συνδεδεμένος με τον σεισμολογικό σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο οποίος καταγράφει όλες τις σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, τις οποίες οι μαθητές συγκεντρώνουν και μελετούν.
Όσον αφορά στο αστεροσκοπείο, ο καθηγητής Φυσικής Κωνσταντίνος Τσεφαλάς τονίζει στην εφημερίδα: «Θέλουμε πολύ να φτιάξουμε το αστεροσκοπείο. Εχουμε προχωρήσει στην εγκατάσταση, αλλά μας λείπουν 15.000 ευρώ. Είναι σημαντικό ποσό για τον μισθό ενός εκπαιδευτικού. Ομως είμαστε δάσκαλοι και έχουμε αποφασίσει ότι στη ζωή μας δεν θα γίνουμε πλούσιοι. Διαδραστικό πίνακα έχουμε αγοράσει ήδη εδώ και έναν χρόνο με προσφορά δύο γονέων των μαθητών μας. Για το αστεροσκοπείο δεν μας έχουν απαντήσει από το υπουργείο Παιδείας. Ομως πεισμώνουμε και θα τα καταφέρουμε να το φτιάξουμε μόνοι μας».
Η βελτίωση των υποδομών του σχολείου χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ιδιώτες και γονείς μαθητών που φοιτούν ή φοίτησαν στο σχολείο και τη σχολική του επιτροπή. «Στην πραγματικότητα, έχουμε δύο μετεωρολογικούς σταθμούς. Ο ένας δίνει 3 φορές την ημέρα στοιχεία στην ΕΜΥ και ο δεύτερος, που είναι συνδεδεμένος με την ιστοσελίδα του σχολείου μας, παρέχει στοιχεία για τον καιρό της κάθε ημέρας και μπορεί να δώσει εξαήμερη πρόγνωση της περιοχής Κρανιδίου», εξηγεί ο κ. Τσεφαλάς.
Το σχολείο είχε ζητήσει να πάρει τα μηχανήματα από έναν παλιό μετεωρολογικό σταθμό που επρόκειτο να κλείσει στην Κόρινθο και να αναλάβει τη λειτουργία του σταθμού τα επόμενα χρόνια. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία αποδέχθηκε το αίτημα και το σχολείο ενέταξε τη λειτουργία του σταθμού στο πρόγραμμα των σχολικών εργαστηρίων.
«Δεν είμαστε απλά ενθουσιασμένοι. Προσπαθούμε να βοηθάμε όσο μπορούμε, να συμμετέχουμε στη συγκέντρωση χρημάτων, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις εκδηλώσεις που κάνει το σχολείο. Μπορούμε να καταλάβουμε το μάθημα της Φυσικής, που είναι πολύ ενδιαφέρον, και να παρακολουθούμε τους καθηγητές που παίρνουν προβλέψεις. Νομίζω ότι πολλοί μαθητές έχουν επηρεαστεί και επαγγελματικά από τον σταθμό μας και σκέφτονται να κάνουν σπουδές με αυτή την κατεύθυνση», δηλώνει στο «Βήμα» ο 17χρονος Γιώργος Παπουτσής , μαθητής στη Γ΄ τάξη του Λυκείου Κρανιδίου.
Το Λύκειο Κρανιδίου φιλοξενεί κάθε μήνα διαλέξεις πανεπιστημιακών και «φιλοξενεί» συχνά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής, τονίζει ο διευθυντής του Κ. Μαρκαντώνης, προσθέτοντας ότι «κάνουμε μια προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καινούργιο σχολείο, ένα σχολείο πρότυπο».
tvxs.gr/news/καλα-νεα/μετεωρολογικός-σταθμός-και-σεισμογράφος-μεσα-σε-ενα-σχολείο-προτυπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...