Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (Sickle Cell Anemia)


ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Πρόκειται για άλλη μια κληρονομική νόσο του αίματος. Εδώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια παραμορφώνονται κ παίρνουν το σχήμα δρεπανιού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κύτταρα αυτά περιέχουν ένα παθολογικό τύπο αιμοσφαιρίνης, την αιμοσφαιρίνη S. Τα δρεπανοκυτταρικά αιμοσφαίρια αποφράζουν τα αιμοφόρα αγγεία και καταστρέφονται πιο εύκολα από τα φυσιολογικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναιμίας.
          Όσο αφορά την κληρονομικότητα ισχύει ότι κ στην μεσογειακή αναιμία. Αν κ οι δύο  γονείς είναι φορείς του γονιδίου το παιδί τους θα νοσήσει. Αν είναι μόνο ο ένας θα φέρει το γονίδιο το ίδιο θα συμβεί με τα παιδιά. Δεν θα έχουν τη νόσο απλά θα είναι φορείς.

          Τα κύρια συμπτώματα είναι ίκτερος, έλλειψη ενεργητικότητας, δύσπνοια, πόνοι στο στήθος ,στα κόκκαλα στην κοιλιά λόγω της απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων κ της μειωμένης παροχής οξυγόνου στους ιστούς. Το κρύο, η αφυδάτωση κ κάποια μόλυνση μπορεί να κάνει τις κρίσεις συχνότερες κ σοβαρότερες. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού κ διατήρηση κανονικής θερμοκρασίας ελλατώνουν τις πιθανότητες κρίσεων.
         
 Τα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης μπορεί να πάθουν βλάβη στα νεφρά, στο σπλήνα ή στον εγκέφαλο. Αυξημένος είναι κ ο κίνδυνος πνευμοκοκκικής πνευμονίας.

          Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...