Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ


Ο παιδικός και νεανικός διαβήτης είναι μία πάθηση που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε επιδημία. Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% ετησίως σε παιδιά και εφήβους, ενώ παρουσιάζει ένα ανησυχητικό ποσοστό αύξησης 5% ετησίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εκτιμάται ότι 70.000 παιδιά παγκοσμίως κάτω των 15 ετών εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1 κάθε χρόνο (σχεδόν 200 παιδιά την ημέρα). Από τα 440.000 παιδιά ηλικίας 14 ετών ή μικρότερα με διαβήτη τύπου 1, πάνω από 1% ζουν στη Νοτιανατολική Ασία και περισσότερα από 25% στην Ευρώπη. Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να αυξηθεί κατά έως και 50% στα επόμενα 15 χρόνια. Αυτή η μορφή διαβήτη θεωρείτο κάποτε ότι έπληττε μόνο τους ενήλικες. Σήμερα, η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε παιδιά και εφήβους.(http://www.paidiatros.gr/index.php?cid=3&id=663&st=2)


Ας δούμε λίγο τι είναι ο διαβήτης τύπου 1 κ ο διαβήτης τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από κάποια διαταραχή στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε έναν υγιή οργανισμό υπάρχουν κύτταρα στο πάγκρεας που φτιάχνουν ινσουλίνη. Αυτά τα κύτταρα ονομάζονται β-κύτταρα. Η ινσουλίνη με τη σειρά της είναι μία ορμόνη που βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Στο διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός θεωρεί εχθρικά τα β- κύτταρα κ τους επιτίθεται. Η καταστροφή τους συνεπάγεται τη αναστολή παραγωγής ινσουλίνης κ αυτό προκαλεί διαβήτη. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ενέσεις ινσουλίνης. Αυτή η μορφή διαβήτη είναι συνηθέστερη στα παιδιά κ στους νέους. 


          Ο διαβήτης τύπου 2 παρουσιάζεται κυρίως σε ενήλικες. Εδώ τα β-κύτταρα υπάρχουν όμως είτε δεν λειτουργούν σωστά είτε η ινσουλίνη που παράγουν δεν είναι επαρκής για τις ανάγκες του οργανισμού. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με δίαιτα κ άσκηση ή με θεραπεία.
          Οι λόγοι εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά δεν έχουν διασαφηνιστεί ακόμη. Πιθανώς τα γονίδια να παίζουν κάποιο ρόλο αλλά πολλές φορές παρουσιάζεται κ σε παιδιά χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις πιθανολογείται ότι ευθύνονται περιβαλλοντολογικοί παράγοντες.
          Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν το γονιό είναι η γρήγορη απώλεια, βάρους, η υπερβολική ενούρηση, η έντονη δίψα, η μόνιμη κόπωση κ ο λήθαργος. Αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση η εξέλιξη μπορεί να είναι μοιραία.
          Η καθημερινότητα ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη αλλάζει άρδην μετά την διάγνωση. Πρέπει να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του προκειμένου αυτά να παραμένουν χαμηλά με τη χορήγηση ινσουλίνης. Κίνδυνος υπάρχει κ αν τα επίπεδα σακχάρου πέσουν πολύ. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε δραστήρια παιδιά. Επακόλουθο από κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μέχρι κ κώμα. Επίσης πρέπει να ελέγχεται η διατροφή των παιδιών.
          Όπως καταλαβαίνετε τα παραπάνω είναι δύσκολο να εφαρμοστούν δεδομένου ότι υπάρχουν παιδιά ακόμη κ 5 χρόνων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Τα παιδιά δεν θέλουν να διαφέρουν κ να στιγματίζονται. Τους είναι δύσκολο να κάνουν μετρήσεις μπροστά στους φίλους του, είναι δύσκολο να προσέξουν τη διατροφή τους, δεν μπορούν να καταλάβουν εύκολα τις ανάγκες του οργανισμού τους, ντρέπονται να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης. 
          Στην αρχή της διάγνωσης είναι μοιραίοι οι καυγάδες, οι διαφωνίες κ οι αντιδράσεις από μέρους των παιδιών όσο αφορά το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν εφεξής. Η ήρεμη συζήτηση, η αναλυτική έκθεση της κατάστασης του, η ρεαλιστική παρουσίαση των κινδύνων αλλά κ των επιλογών που το παιδί έχει θα βοηθήσουν στην ευκολότερη αποδοχή κ στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.
          Μέχρι τα παιδιά να μπουν σε μια ρουτίνα όσο αφορά τη θεραπεία τους πρέπει να επιβλέπονται. Το ρόλο αυτό καλούνται να τον παίξουν οι γονείς κ γενικά το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και το περιβάλλον του σχολείου. Ως εκπαιδευτικοί φροντίστε να ενημερωθείτε για την κατάσταση του παιδιού, βοηθήστε το πρακτικά με τις ενέσεις κ τις μετρήσεις του, εξασφαλίστε του έναν ιδιωτικό χώρο για αυτά,  τονίστε του επανειλημμένα ότι δεν έχει λόγω να ντρέπεται και ενημερώστε τα υπόλοιπα παιδιά, εξηγήστε ότι δεν διαφέρει σε κάτι από αυτά. Με τον καιρό παιδί κ τάξη θα συνηθίσουν και η ζωή του πάσχοντα θα εξελιχθεί κανονικά.


    ΒΙΒΛΙΑ/ΤΑΙΝΙΕΣ/ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
sweet-kid.com


kiddiabetes.net

Συγγραφέας: Ελίνα Γ. Γκίκα
Εκδότης: Άγκυρα

Συγγραφέας: Ελίνα Γ. Γκίκα
Εκδότης: Άγκυρα
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...