Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ (Multiple Sclerosis) ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

(Multiple sclerosis)

Πρόκειται για μία νευρολογική, αυτοάνοση νόσο όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Από αυτήν την επίθεση καταστρέφεται η μυελίνη. Αυτή η ουσία <<μονώνει>> τα άκρα των νευρικών ινών κ διευκολύνει την ταχύτατη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των νεύρων. Στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας η μετάδοση αυτών των μηνυμάτων είναι πολύ αργή. 

Έτσι προκαλείται μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως δυσκολία στην ομιλία, κατάθλιψη, εξάντληση, δυσκολία στην κίνηση, πόνος, νοητική βλάβη και σε βαριές περιπτώσεις αναπηρία. Η συμπτωματολογία ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

Κάποια νευρολογικά επεισόδια είναι ο προάγγελος της νόσου η οποία επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία. Κατά κύριο λόγο εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 20-40 χρόνων κ πλήττει κυρίως γυναίκες. Όσο αφορά τα παιδιά η εμφάνιση είναι πιο συχνή σε μοναχοπαίδια πιθανότατα γιατί δεν αρρωσταίνουν εύκολα με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να επιτίθεται στο σώμα.

Υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του πάσχοντα. Τέτοιοι είναι η ζέστη, η έλλειψη βιταμίνης D,  η απουσία ηλιακού φωτός που συνδέεται με την παραγωγή βιταμίνης D, η κούραση, το άγχος, η εγκυμοσύνη στις γυναίκες, το κάπνισμα κ οι χρόνιες μολύνσεις.

Θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας δεν υπάρχει. Ιάσιμα είναι τα επεισόδια που παθαίνει ο ασθενής με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών.


ΒΙΒΛΙΑ/ΤΑΙΝΙΕΣ/ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ


·       Η σκλήρυνση κατά πλάκας: Κοινωνιολογικές και ψυχολογικές παράμετροι, Συγγραφέας: Ραβάνης ΧρήστοςΕκδότης: Νήσος


·       Σκλήρυνση κατά πλάκας, φυσικοθεραπευτική φροντίδα, Συγγραφέας: Κεκάτος Ευάγγελος Β., Εκδόσεις: Παρσιανου Α.Ε


·       Θεραπευτική προσέγγιση στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Multiple sclerosisΣυγγραφέαςSouza Lorraine de,  ΕκδότηςΈλλην
    Αξίζει να δείτε τη ταινία Duet For One (1986) με την εκπληκτική στο ρόλο Julie Andrews.  Επίσης, παρακάτω σας παραθέτουμε ένα video το οποίο αποτελεί μέρος συνεδρίου της National Society MS (2008):

"ΠΩΣ ΘΑ ΕΜΟΙΑΖΕ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ;"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...