Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

ΝΑΡΚΟΛΗΨΙΑ (Narcolepsy)

ΝΑΡΚΟΛΗΨΙΑ «Ήταν στην αυλή του σχολείου και έπαιζε γεμάτος χαρά κυνηγητό με τους φίλους του. Ξαφνικά ένας συμμαθητής του σκέφτηκε να τον τρομάξει για να γελάσουν. Πριν προλάβει να γελάσει και αυτός, ένιωσε τα πόδια του να παραλύουν και το κεφάλι του να πέφτει μπροστά. Δεν μπορούσε να αντιδράσει, να μιλήσει και βρέθηκε στο έδαφος. Άκουγε τους συμμαθητές του να φωνάζουν, τους δασκάλους του να πλησιάζουν και να του μιλάνε, αλλά εκείνος δεν μπορούσε να κουνηθεί...Οι γονείς του πανικοβλήθηκαν γιατί οι απρόσμενες αυτές κρίσεις επαναλαμβανόταν κάθε φορά που άκουγε κάτι αστείο ή κάτι που τον ξάφνιαζε. Μάλιστα μια απο τις πολλές πτώσεις του, τον οδήγησε στα επείγοντα του νοσοκομείου. Τελικά οι γιατροί διέγνωσαν ότι το παιδί έπασχε απο τη διαταραχή της ναρκοληψίας...»


Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη, χρόνια, νευρολογική διαταραχή, κατά την οποία το άτομο έχει επαναλαμβανόμενες ανεξέλεγκτες προσβολές ύπνου, ακόμα και ύστερα απο επαρκή ύπνο. Το άτομο που πάσχει από ναρκοληψία δεν μπορεί να αντισταθεί στην ακατανίκητη ανάγκη να κοιμηθούν, με συνέπεια να αποκοιμηθεί σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, παραδείγματος χάριν στο μέσο μιας συζήτησης ή κατά την οδήγηση.  Η ναρκοληψία παρουσιάζεται συνἠθως μετά απο έντονη συγκίνηση, ξάφνιασμα, όταν κάθονται για πολύ ώρα, μετά το φαγητό ή κατα τη διάρκεια μια μονότονης δραστηριότητας (http://news.disabled.gr/?p=18752)

Ένα ναρκοληπτικό επεισόδιο  διαρκεί συνήθως 10 δευτερόλεπτα με 1 ώρα. Σύμφωνα με έρευνες στα περισσότερα άτομα με ναρκοληψία τα συμπτώματα παρουσιάζονται στις ηλικίες 35 με 45 ετών. Παρόλα αυτά, οι ναρκοληψία ενδέχεται να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία (http://www.medlook.net/article.asp?item_id=2514).

ΑΙΤΙΑ:
 Αν και τα αίτια της διαταραχής δεν είναι μέχρι τώρα πλήρως εξιχνιασμένα, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει πως στις περισσότερες περιπτώσεις η ναρκοληψία σχετίζεται με δυσλειτουργία ή έλλειψη μίας ορμόνης που παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και ονομάζεται υποκρετίνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει πιθανότητα να εμπλέκονται πολλοί παράγοντες που αλληλεπιδρούν, όπως βλάβες του εγκεφάλου λόγω τραυματισμού της κεφαλής ή άλλης νευρολογικής πάθησης, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε αυτή τη νευρολογική διαταραχή και σε γενικότερα ανωμαλίες κατά τη διάρκεια του ύπνου    (ιδιαίτερα κατά τη φἀση REM)( http://www.medlook.net/article.asp?item_id=2514).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΑΡΚΟΛΗΨΙΑΣ:

ü   Υπερβολική κατάσταση υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας (Excessive daytime sleepiness , aka EDS). Αυτό το σύμπτωμα βιώνεται σχεδόν απο όλους τους πάσχοντες απο ναρκοληψία και είναι το πρώτο σύμπτωμα που παρουσιάζεται κλινικά. Οι ναρκοληπτικοί περιγράφουν ότι έχουν τη συνεχόμενη αίσθηση της κόπωσης, της έλλειψης ενέργειας και καταθλιπτικής διάθεσης.
ü   Καταπληξία(cataplexy): αιφνίδια απώλεια του μυικού τόνου, με συνέπεια το άτομο να αισθάνεται σαν παράλυτο.
ü   Γενικευμένη παράλυση μικρής διάρκειας, τα οποία συμβαίνουν κατά την αρχή του ύπνου ή το τέλος του επεισοδίου.
ü   Παραισθήσεις :ξαφνικά βλέπουν όνειρα που βιώνονται ως πραγματικές εικόνες.
ü   Ο νυχτερινός ύπνος των ασθενών είναι άστατος με συχνά ξυπνήματα και έντονα όνειρα που συχνά εξωτερικεύονται με φωνές και χειρονομίες (http://www.ninds.nih.gov/disorders/narcolepsy/detail_narcolepsy.htm).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΤΟΥ «ΜΟΡΦΕΑ»:
 Μέχρι πρώτινως οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ναρκοληψία δεν μπορεί να θεραπευτεί. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην βελτίωση της ζωής των ασθενών, αφού οι Υπερβολική κατάσταση υπνηλίας  και η Καταπληξία είναι δυνατό να ελεχθούν στους περισσότερους ναρκοληπτικούς ασθενείς, μέσω φαρμακευτικής αγωγής.  Επίσης , η σωστή διάγνωση βοηθάει τους πάσχοντες να καταλάβουν από τι πάσχουν και να προσαρμοστούν σε ένα νέο τρόπο ζωής που θα τους ωφελήσει.
Αναλυτικά:
§  Η λήψη μοδαφινίλης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπνηλίας. Τα επεισόδια καταπληξίας αντιμετωπίζονται επίσης με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτινίνης.
§  Σε συμπλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής, οι συμπεριφοριστικές στρατηγικές είναι αποτελεσματικές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς:
üΟι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν σταθερά ωράρια βραδινού ύπνου
ü    Πρέπει – εάν είναι εφικτό – να λαμβάνουν 2 – 3 εικοσάλεπτους προγραμματισμένους ύπνους κατά την διάρκεια της ημέρας
ü    Μαθητές με ναρκοληψία μπορούν να διαπραγματευτούν με τους δασκάλους τους να λαμβάνουν τροποποιημένα χρονοδιαγράμματα στη τάξη
ü    Μπορούν να λάβουν μέτρα ενίσχυσης της ποιότητας του ύπνου τους, όπως διατηρώντας ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, να αποφεύγουν αλκόολ και καφείνη πρίν απο το ύπνο, να ασκούν χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο.
   Ομάδες υποστήριξης των πάσχοντων, η οποίες συχνά μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά επωφελής. Συνήθως,τα ναρκοληπτικά άτομα μπορούν να γίνουν κοινωνικά απομωνομένοι, εξαιτίας της αμηχανίας που αισθάνονται για τα συμπτώματα τους(http://www.ninds.nih.gov/disorders/narcolepsy/detail_narcolepsy.htm).

Πρέπει να σημειωθεί πως το κέντρο μελέτης ύπνου του Ευαγγγελισμού τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις υποδομές για την διάγνωση και την αντιμετώπισης της ναρκοληψίας.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ/ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ :

§  Douglas, N.J. (2003). «Η παθολογία του ύπνου:Κλινικός οδηγός», Θεσσαλονίκη: University Studio Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...