Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

ΜΥΑΣΘΕΝΙΑ (Myasthenia Gravis)


     ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑ
          
Η μυασθένεια είναι  μία πάθηση της νευρομυικής σύναψης που εκδηλώνεται με βλεφαρόπτωση και μυική αδυναμία.

"Το αίτιο της νόσου είναι η ανώμαλη παραγωγή αντισωμάτων έναντι του υποδοχέα της ακετυλοχολίνης (αυτοάνοση αντίδραση). Τα αντισώματα αυτά καλύπτουν την θέση που προορίζεται για την ακετυλοχολίνη με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να δράσει. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή η μυϊκή συστολή ή σύσπαση"                                (http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=548). 

"Η ακετυλοχολίνη είναι ο φυσιολογικός νευρομεταβιβαστής στις νευρομυϊκές συνάψεις. Με τη δέσμευση της ακετυλοχολίνης από τους υποδοχείς της, έχουμε τη γένεση ηλεκτρικού ερεθίσματος στο μυϊκό κύτταρο"  (http://panacea.med.uoa.gr/topic.aspx?id=264).

Το αίτιο που προκαλεί αυτήν την αντίδραση δεν είναι γνωστό. Σημαντικό ρόλο παίζει ο θυμός αδένας που όταν είναι υπερτροφικός αφαιρείται. Όταν γίνει η επέμβαση αυτή η μυασθένεια βελτιώνεται, κάποιες φορές θεραπεύεται κιόλας.

Το κυριότερο σύμπτωμα της νόσου είναι η έντονη κόπωση. Οι μύες που πλήττονται πρώτοι είναι αυτοί του προσώπου. Ο ασθενής δεν μπορεί να κρατήσει τα βλέφαρά του ανοιχτά, βλέπει τα πράγματα διπλά (διπλωπία), δυσκολεύεται στην κατάποση και στην ομιλία. Επίσης δυσκολία παρουσιάζεται κ στην λεπτή κινητικότητα αφού οι μύες των δαχτύλων ατονούν. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. "Η θεραπευτική αγωγή βασίζεται σε φάρμακα που αναστέλλουν την δράση των ακετυλοχοληνεστερασών. Επίσης χρησιμοποιούνται ανοσοκατασταλτικά" (http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=548)


Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνει ο ασθενής στην έντονη εργασία, στην αισθηματική ένταση, τη ζέστη καθώς κ κάποιες κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή του ή να επιφέρουν κρίσεις.

"Στους ευρωπαϊκούς λαούς, η αυτοάνοση μυασθένεια σπάνια εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Η θεραπεία της μοιάζει με εκείνη που απευθύνεται σε ενήλικες, αν και θα πρέπει να αποφεύγονται μεγάλες δόσεις στεροειδών, καθώς επηρεάζουν την ανάπτυξη. Αν και οι διανοητικές ικανότητες του παιδιού δεν επηρεάζονται, η βλεφαρόπτωση ή η διπλωπία μπορούν να δυσκολέψουν το παιδί με τον πίνακα και η μυασθένεια μπορεί να μην του επιτρέπει να συμμετάσχει σε όλες τις δραστηριότητες. 
Άρα, είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση, τόσο το παιδί όσο και οι γονείς και το σχολείο. Πρέπει να προειδοποιηθούν για ενδεχόμενες δυσκολίες στο φαγητό, το ανεβοκατέβασμα σκαλιών ή το παιχνίδι. Τότε θα μπορούν να δώσουν σε κάθε παιδί την υποστήριξη που χρειάζεται. 
Για παράδειγμα, η μυασθένεια μπορεί να δυσκολεύει τη γραφή και την ανάγνωση, οπότε πρέπει να παρέχεται στο παιδί πιο προσωπική διδασκαλία, συχνή ανάπαυση ή παραπάνωχρόνος" 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ Κ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

panacea.med.uoa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...